Челен сблъсък! Съветските Т-55 се оказаха по-здрави от украинските „Леопард“-и

Публикувано преди 3 седмици  |  Света

Украинските германски танкове Leopard 1A5 се движат към фронтовата линия. Видео, публикувано онлайн в неделя, показва един от 40-тонните четириместни танкове на кален селски път в дъждовен ден, очевидно някъде в необятната Украйна, пише Forbes.

Leopard 1A5 от ерата на 80-те години на миналия век пристигнаха в Украйна девет месеца след като германско-нидерландско-датският консорциум за първи път обяви тяхното прехвърляне и това е добра новина за украинската военна кампания. Около 200 Leopard 1A5 вече са (или скоро ще бъдат) доставени и този модел ще стане най-многобройният западен танк в Украйна.

Leopard 1A5 разполага с прецизна система за управление на огъня и надеждно 105 мм оръдие, съвместимо с широка гама ефективни боеприпаси.

Но има един зловещ детайл в първото видео на Lepard 1A5, очевидно заснет близо до фронтовата линия в Украйна. Очевидно танкът няма допълнителна броня. Няма „клетка“ за защита срещу дронове, няма „тухлички“ от експлозивна реактивна броня срещу наближаващи ракети и снаряди.

Нека бъдем честни: Leopard 1A5 очевидно се нуждае от допълнителна броня. Със стоманена броня с дебелина само 70 милиметра Leopard 1A5 рискува да се превърне в най-зле защитения танк от началото на руско-украинския конфликт. Дори руският T-55 от 50-те години на миналия век и също толкова старият, но модернизиран украински М-55С са в някои отношения по-добре защитени от Leopard 1A5.

Украинците знаят как да подобрят бронята и има всички основания да се смята, че те в крайна сметка ще приложат това ноу-хау в разширяващия се парк от Leopard 1A5.

Вижте какво вече направиха украинските въоръжени сили с германския Leopard 2A4, танкове на същата възраст и със същото оборудване за управление на огъня, само с 20 тона по-тежки. По-голямата част от това тегло вече пада върху бронята.

Но въпреки това украинските въоръжени сили оборудваха по-голямата част от първата партида от 40 Leopard 2A4 на разположение на 33-та механизирана бригада, една от водещите части в петмесечната южна контраофанзива на Украйна, с реактивна броня. При удар от снаряд или граната експлозивът детонира, изхвърляйки пластините към потока.

Бронирането на танк с реактивна броня отнема време. Първо, техниците трябва да заварят монтажните елементи, за да монтират плочите. В същото време нито крепежите, нито самите елементи не трябва да пречат нито на оптиката, нито на въртенето на купола.

С други думи, добавянето на реактивна броня е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Освен това са необходими стабилни доставки на пластини. Поставянето на клетъчна броня е малко по-лесно, тъй като клетките са инертни.

Както и да е, дори първите 2A4 Leopard влязоха в битка това лято без допълнителна броня. Едва през септември видяхме видео доказателство, че 33-та бригада е поставила реактивна броня на всички действащи Leopard 2. Очевидно е, че украинските работилници нямат възможност за бързо брониране на голям брой танкове.

Този недостиг може да не създаде трудности за най-защитените танкове на Украйна – Strv 122, Leopard 2A6, Challenger 2 (Чалънджър) и M-1 Abrams. Но за по-слабо защитените танкове това очевидно е проблем.

Ако дори интензивните усилия за инсталиране на динамична защита по някаква причина не са увенчани с успех, има алтернатива. Германската компания IBD Deisenroth Engineering произвежда допълнителни комплекти броня за танкове и друга техника, наречена MEXAS.

Канадската армия вече е оборудвала своите Leopard 1 с комплекти MEXAS за последните години на служба – преди почти 20 години. Общият консенсус е, че MEXAS поне удвоява защитата на танка.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 20 ноември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
ЕС: Страните членки да късат договорите с „Газпром“, няма да плащат компенсации за руския газ
Европейският съюз е готов да даде на страните членки правото да спрат вноса на газ от Русия ...
Виктор Орбан предупреди Белград: Очаквайте провокации от Европейския съюз
Унгарският премиер Виктор Орбан е заявил, че ако Европейският съвет включи Брюкселското и Охридското споразумения в преговорната ...
Ръководителят на представителството на ЕК у нас: Чакаме положително решение за Шенген до края на годината
Нашите дипломати и еврокомисарят по вътрешна сигурност Илва Йохансон работят неуморно за постигането на политическо разбирателство за ...
Делян Добрев: Цените на горивата няма да се променят и след отпадането на дерогацията
"Рафинерията в Бургас може да работи с всякакви видове петрол, но Асен Василев издейства дерогацията само и ...
Иван Сотиров: Има голямо очакване за национално обединение в дясно
Има голяма очакване за национално ценностно обединение в дясно. Това каза пред Агенция "Фокус" Иван Сотиров, народен ...
Таен план! Германия ще произвежда танкове в Украйна
Украйна търси от своите съюзници възможност да произвежда западно оборудване на своя територия. Въпросите за стартиране на ...
ООН: Насилието на „Хамас“ не оправдава колективното наказание на палестинците
"Насилието, извършено от "Хамас", не може по никакъв начин да оправдае колективното наказание на палестинския народ", заяви ...
Представихме проект на Енергийната стратегия на страната пред френски инвеститори
На специално организиран от посланика на Франция в България Н.Пр. Жоел Мейер икономически съвет, заместник-министрите на енергетиката ...