Важните новини във ФАКТИ на 20.11.2023 г.

Публикувано преди 3 седмици  |  България

Борисов: Няма да угаждаме на Кирил Петков, че иска оставка на Калин Стоянов, да си сложи и другия бодигард ли? (ВИДЕО)

Никога не съм кадрувал и не съм се обаждал в МВР. Спазих думата си и там не съм се месил. Ако колегите не са доволни от резултатите си от изборите и искат да донапълнят с калинки Вътрешно министерство… да не се връщаме назад как охрана на Кирил Петков стана зам.-министър. Казах на Денков, че някой трябва да понесе отговорност, а той уволни Темелакиев. Ако има оставка на вътрешния министър, трябва да си отиде и Денков. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от Нова телевизия.
По думите му министърът е политическо лице – на него може да се държи сметка само за функциите му. „Цялата разправия е, че МВР е последното място, където министърът иска да си гледа работата, а не да изпълнява поръчки. Няма да угаждаме на Кирил Петков, че иска оставка на Калин Стоянов, да си сложи и другия бодигард ли? Колко зам.-министри назначиха във вътрешното министерство. Хората се вълнуват от оставката на Михайлов, не от тази на Стоянов. Няма да подкрепим той да подаде оставка“, смята той.

Калоян Паргов: Поколенческите проблеми в ЕС може да доведат до „изгасване“ на европейската цивилизация

Европейската перспектива за развитие и възможността ЕС отново да бъде ключов актьор на международната сцена, означава само едно – поколенческите проблеми, на фона на демографските кризи, изискват да се въведе нов модел на мислене и начини за тяхното решаване. В противен случай може да се стигне до така нареченото „изгасване“ или упадък на европейската цивилизация. Какъвто се е случвал на много общности и империи назад във вековете.

Гроздан Караджов: Асен Василев може да ви докара до инфлацията при Жан Виденов

„Да харчиш прекомерно е проинфланционно. Това означава, че крадат от джоба ви. Асен Василев може да ви докара до нещо подобно на инфлацията по времето на Жан Виденов. Той е подобен персонаж. Бюджетът му е Жан Виденовски. Цяла Европа е на прага на рецесия“, каза депутат от ИТН Гроздан Караджов в предаването „Лице в лице“.

Борис Бонев за случилото се в СОС: Има нещо положително

За съжаление днес също не беше избран председател на Столичния общински съвет, но има нещо положително и то е, че този път от страна на абсолютно всички групи, представени от Общинския съвет, се изяви желание да се проведат разговори. Това каза пред журналисти Борис Бонев, който отново не успя да спечели председателското място, съобщи „Фокус“.

“Знаете, кметът – Васил Терзиев покани всички още миналата седмица на подобен тип разговори, но за съжаление не всички се отзоваха. Очакваме заявеното днес желание за разплитане възела с Общинския съвет да бъде реализирано чрез осъществяването на подобен тип разговори, след което ще видим как ще се развие ситуацията. Това, което е важно да се каже е, че на тези разговори стана ясно, че всъщност с всички политически сили има огромно припокриване на ниво политики. Някой би казал, че в една демократична цивилизована държава това е необходимото и достатъчно условие, за да се постигне управляващо мнозинство. Явно обаче, че за да има синхрон за политики, да има ясни приоритети, които всички да споделят не е достатъчно.

В рамките на следващите дни до провеждането на заседанието следващият четвъртък ще се опитаме да установим какви са реалните искания на останалите политически сили така, че общинският съвет да започне да работи. Хубаво е също така и се надявам, че това ще бъде една от причините за взимане на решение следващият четвъртък – видяхме от колегите от ГЕРБ, от БСП, че има интерес вече Общинският съвет да работи по същество, тъй като много активно се изискваше днес да бъде направено обсъждане и на план-сметката за почистването, повдигна се темата и за бюджета – това означава, че с всички колеги имаме желанието да работим по същество. За да се случи това обаче трябва да бъде избран председател на СОС и да се формират комисиите“, обясни Бонев.

Той призова на разум: „Ние като най-голяма група в Общинския съвет полагаме всички необходими усилия в един демократичен процес. Ние сме подготвили вече доста доклади, които чакат първото редовно заседание, когато има вече избран председател и работата да продължи. Разговорите ще бъдат в посока конкретни политики и предложения за включване в бюджета, темата за председателското място в СОС, както и за разпределението на комисиите. В днешния ден ще изготвим покана от името на нашата група към всички останали, които в максимално кратки срокове ще изпратим. Преговори за коалиция с ГЕРБ няма да водим, категоричен бе Бонев и подчерта, че ще се обсъждат конкретни политики, като подчерта, че се надява този път те да се отзоват на поканата“, коментира още Бонев.

Ето как Борис Бонев отговори на въпроса на „Фокус“ дали има индикации, че именно неговата фигура е пречка да бъде избран председател на СОС. Усеща ли той подобно нещо: „Преди малко тук господин Таков го спомена, мисля, че господин Вили Лилков в интервю от днешния ден също спомена, че моята личност не е печката за избор на председател. В интерес на истината до този момент ние не сме чули някакви аргументи по същество защо моята личност да е неподходяща за председателското място, но отново това е решение на нашата група, то е взето с пълно мнозинство и както се вижда се подкрепя на всяко едно гласуване. Отново повтарям как ще се развият нещата занапред зависи от начина по който ще протекат разговорите с политическите сили, които са отзоват на нашата покана“.

Жена получи инсулт по време на шофиране, с опасност за живота е

Жена на 68 години е настанена в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ след катастрофа, като за живота ѝ има опасност. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Митниците разкриха машинации за десетки милиони евро

Голяма митническа операция разкри незаконно движение на парични средства в размер на 18 милиона евро, потенциално свързани с изпиране на пари, престъпна дейност и финансиране на тероризма, съобщи агенция „Митници“.

Пеевски: В бюджета да се предвидят пари за протонния център за онкоболни

За незабавно включване в Закона за държавния бюджет на проекта за изграждането на първия на Балканите център за провеждане на протонна терапия за лечение на онкологични заболявания, настоява председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Това съобщиха от движението.

Отговорността към живота и здравето на българските граждани е най-важният ангажимент на министрите в правителството, което и да е то и ние няма да престанем да настояваме за изпълнението на тази отговорност, в името на хората, категоричен е Пеевски.

След като изграждането на Протонния център отпадна от Плана за възстановяване и устойчивост, финансиран от ЕС, правителството пое ангажимент центърът да се финансира от държавния бюджет в ЗДБ за 2024-та година. Днес обаче стана ясно, че Протонният център не е предвиден в Закона за бюджета за следващата година, а около 40 водещи специалисти в областта на онкологията и лъчелечението алармираха, че това поставя под риск изграждането му въобще.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски призова министъра на финансите да направи необходимите корекции и в Закона за държавния бюджет, преди внасянето му в Народното събрание, да се обезпечи ресурс, с който да започне изграждането на това ключово за лечението на онкологичните заболявания съоръжение.

По данни на експерти, Протонният център ще разшири възможностите за лечение на около 600 онкоболни годишно с иновативна и доказано ефективна терапия и България може да стане водещ център за съвременно лечение на онкологични заболявания на Балканите.

Денков каза кога ще си подаде оставката

Премиерът Николай Денков иска анкетна парламентарна комисия, която да разследва случаите на полицейско насилие на протеста на футболните запалянковци.

Към момента все още няма решение за оставката на Калин Стоянов като вътрешен министър, стана ясно от думите на министър-председателят, съобщи dariknews.bg.

„Много от полицаите бяха пример как се охранява подобно събитие. Но, тези, които използваха палките и биеха паднали хора, хора, които нямаха общо с протестите – те нямат място в полицията. Не чух вътрешния министър да критикува и да се разграничи от действията на тези полицаи. Искам и министъра и политиците, които го защитават да кажат дали защитават това, добави Денков. Ако има действия и тези полицаи си тръгнат, аз нямам да имам проблем с министъра. Ще имам проблем, ако продължи да замазва ситуацията“, категоричен беше министър-председателят.

„Ако министърът не припознае това като насилие, което заслужава тежка санкция, аз ще си подам оставката. Това е абсолютно неприемеливо“, заяви Николай Денков.

Всички разговори между вътрешния министър и Кирил Петков, те са били само с настояване да не се допуска изборна търговия, категоричен беше Николай Денков във връзка с твърденията на Калин Стоянов, че му е бил оказан натиск от съпредседателя на ПП. „Не е имало разговори от типа, че някой партия трябва да бъде печеливша или друга да бъде губеща. Запознат съм с тези разговори“, добави той.

Всяка една жертва на насилие ще получава безплатна правна помощ и общо имаме 31 центъра с 348 места за настаняване на жени и деца, пострадали от домашно насилие, информира още министър-председателят.

Концесионери по морето настояват за диги след бурята

Петметрови вълни отнесоха плажове по Южното Черноморие. В Бургас вълните са достигнали почти до плажната алея. В морето са отнесени барбарони, шезлонги, столове. Собственици на заведения поискаха да се разреши на концесионерите да изграждат диги по плажовете. Със заповед на предходния областен управител изграждането им е забранено след редица сигнали за тежка техника по плажните ивици.

Капитанът на похитения кораб е на 38 години, живее във Варна, но корените му са от Петричко

Капитан на похитения в Червено море кораб е 38-годишният Любомир Чанев, научи БНР от свои източници. Мъжът живее със семейството си във Варна, но корените са му от петричкото село Кавракирово.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 20 ноември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Таен план! Германия ще произвежда танкове в Украйна
Украйна търси от своите съюзници възможност да произвежда западно оборудване на своя територия. Въпросите за стартиране на ...
ООН: Насилието на „Хамас“ не оправдава колективното наказание на палестинците
"Насилието, извършено от "Хамас", не може по никакъв начин да оправдае колективното наказание на палестинския народ", заяви ...
Представихме проект на Енергийната стратегия на страната пред френски инвеститори
На специално организиран от посланика на Франция в България Н.Пр. Жоел Мейер икономически съвет, заместник-министрите на енергетиката ...
Христо Хинков: Финансовото състояние на „Пирогов“ не е това, което се описва от директора
Ако се установи, че данните в този доклад са измислени от експертите, които са писали доклада, аз ...
Томислав Дончев: Не се готвим и няма да сваляме правителството, има риск то да се самосвали
„Ние не се готвим и няма да свалим това управление, рискът е то да се самосвали“. Това ...
Край Змийския остров! Украинската армия свали руски Су-24
На 5 декември 2023 г. Су-24М на руската военноморска авиация много вероятно е бил свален от украинска ...
Болница „Проф. д-р Александър Чирков“ ще се казва отново „Света Екатерина“
Болница „Проф. д-р Александър Чирков“ ще се казва отново „Света Екатерина“. Това обявиха от пресслужбата на Министерството ...
Административният съд в Бургас отхвърли жалбата на ГЕРБ и ИТН за касиране на избора на общински съветници в Созопол
Административният съд в Бургас потвърди решението на Общинската избирателна комисия в Созопол за избор на общински съветници, ...