The New York Times: Това може лесно да се превърне в преимущество за една от страните във войната

Публикувано преди 3 седмици  |  Света

Сензационната статия на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни за „задънената улица“ на фронта можеше да създаде у някои външни наблюдатели погрешното впечатление, че интензивността на военните действия на фронта е намаляла. Но всъщност ожесточените боеве продължават по цялата фронтова линия, отнемайки животи всеки ден, пише американският вестник The New York Times.

Изданието дава пример с Авдеевка, където руснаците провеждат ожесточен щурм няколко седмици подред, а украинските бойци им оказват яростна съпротива.

Боевете продължават с размяната на малки парчета територии, докато мрачният брой на жертвите продължава да набъбва. ВСУ до голяма степен осуетиха руските атаки, използвайки комбинация от дронове и касетъчни боеприпаси, за да нанесат някои от най-тежките жертви на Русия във войната, според войници и военни анализатори.

Докато Русия провежда отчаяни настъпателни операции в Източна Украйна, ВСУ успяха да създадат плацдарм на източния бряг на река Днепър в Херсонска област, може би откривайки значителен нов фронт във войната, коментират от редакцията.

„Тези кампании подчертават колко опасна остава ситуацията и за двете страни“, обяснява NYT.

Изданието цитира и мнението на Фредерик У. Кагън, директор на проекта за критични заплахи към Американския предприемачески институт. Той отбелязва, че позиционната война в Украйна „не е стабилна задънена улица“. Според него балансът на бойното поле лесно може да се промени в полза на която и да е от страните поради редица фактори.

„От една страна, западните арсенали вече разполагат с оръжията, необходими за решаване на почти всички проблеми, пред които са изправени войниците в Украйна. От друга страна, пълната мобилизация на икономиката и обществото на Русия може да наклони везните в полза на Кремъл“, обяснява експертът.

Бившият главнокомандващ на американската армия в Европа Бен Ходжис отбелязва, че би било грешка успехът на Украйна в лятното контранастъпление да се оценява само по деокупирана територия. Той също така признава, че е бил впечатлен от това „колко линейни и ориентирани към територията са някои наблюдатели“ на войната.

„Показателно е, че след девет години конфликт и две години след руската инвазия, с всички предимства, които Кремъл има на негова страна, руснаците контролират едва около 18% от Украйна“, подчертава Ходжис.

Но времето, подобно на оръжията и боеприпасите, е стратегическа стока и Кремъл явно се надява, че то може да надживее западните съюзници на Украйна.

Бившият командир на НАТО генерал Филип Брийдлав предупреждава на свой ред, че Украйна в крайна сметка ще загуби, ако Западът продължи да дава на ВСУ „само това, от което се нуждаят, за да останат на бойното поле, а не това, от което се нуждаят, за да спечелят“.

Украинските бойци на фронтовата линия отбелязват, че руснаците упражняват постоянен яростен натиск на изток. И докато картата ще остане по същество същата, предпазването на линиите от движение изисква свой собствен „свиреп танц“.

„На хората може да им е скучно, да гледат, да чакат, да не виждат промени. Но те не осъзнават колко трудно е просто да задържиш линията“, споделят войник от редиците на ВСУ с повиквателна „Черен“.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 21 ноември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
ЕС: Страните членки да късат договорите с „Газпром“, няма да плащат компенсации за руския газ
Европейският съюз е готов да даде на страните членки правото да спрат вноса на газ от Русия ...
Виктор Орбан предупреди Белград: Очаквайте провокации от Европейския съюз
Унгарският премиер Виктор Орбан е заявил, че ако Европейският съвет включи Брюкселското и Охридското споразумения в преговорната ...
Ръководителят на представителството на ЕК у нас: Чакаме положително решение за Шенген до края на годината
Нашите дипломати и еврокомисарят по вътрешна сигурност Илва Йохансон работят неуморно за постигането на политическо разбирателство за ...
Делян Добрев: Цените на горивата няма да се променят и след отпадането на дерогацията
"Рафинерията в Бургас може да работи с всякакви видове петрол, но Асен Василев издейства дерогацията само и ...
Иван Сотиров: Има голямо очакване за национално обединение в дясно
Има голяма очакване за национално ценностно обединение в дясно. Това каза пред Агенция "Фокус" Иван Сотиров, народен ...
Таен план! Германия ще произвежда танкове в Украйна
Украйна търси от своите съюзници възможност да произвежда западно оборудване на своя територия. Въпросите за стартиране на ...
ООН: Насилието на „Хамас“ не оправдава колективното наказание на палестинците
"Насилието, извършено от "Хамас", не може по никакъв начин да оправдае колективното наказание на палестинския народ", заяви ...
Представихме проект на Енергийната стратегия на страната пред френски инвеститори
На специално организиран от посланика на Франция в България Н.Пр. Жоел Мейер икономически съвет, заместник-министрите на енергетиката ...