Политолози: ГЕРБ и ДПС целят максимално отслабване на ПП-ДБ

Публикувано преди 2 седмици  |  България

Възможно е футболният проблем да доведе до оставка на правителството, но вероятността не е голяма, тъй като то има приоритети и ще оцелее. Това по-скоро напомня едно дрънчене на оръжие, отколкото нещо по-сериозно, още повече, че имаме пренареждане на политическата карта след местните избори в контекста на предстоящи европейски избори.

Това коментираха в студиото на Euronews Bulgaria политолозите д-р Иван Начев и доц. Огнян Минчев.

Понастоящем нямаме алтернативна възможност за управление. Ще продължи извиването на ръцете и всички вътрешни кризи, които наблюдаваме, защото в това правителство непрекъснато протича премерване на силите. Това изисква успокояване, което засега протича успешно и показва, че на този етап правителството не може да падне, каза Минчев.

Пренареждане във властта може да стане не само с коалиционно споразумение, а и със задкулисно споразумение между политическите сили, поне докато се гласува бюджетът. Виждаме, че и ДПС се намесва в тази ситуация, допълни Начев.

В това правителство ГЕРБ и ДПС играят в много тясно свързан тандем. Те имат еднакви интереси – максималното отслабване на другия партньор ПП-ДБ. Целта е когато дойде времето за ротация да бъде максимално широка властта, която ГЕРБ ще упражнява заедно с ДПС, както управляваха заедно между 2009 и 2020 г., каза още Минчев.

Очаквам напрежението до ротацията да продължи, защото най-големият губещ от бюджета и неприемането ни в шенгенското пространство ще е ПП, а това нещо ще се промени през следващата година, смята Начев.

Ще се окаже, че номинирането на министрите от ПП-ДБ не се е случило, така както са си го представяли. ГЕРБ има много голяма изгода, че техни министри са включени в това правителство, но партията не носи публична отговорност за тях. Много по-добър вариант за ПП-ДБ би бил, ако участието на ГЕРБ, а както вече виждаме и на ДПС, във властта бъде публично и е ясно кой каква отговорност поема, каза Минчев.

Полезно за ПП-ДБ би било да развият своята коалиционна култура, тъй като виждаме, че много трудно ще си осигурят партньори в управлението на местно и национално равнище, допълни Начев.

Връщането на Доган начело на ДПС означава, че ще има радикална промяна в политическата линия, която наблюдавахме през последните няколко години, каза още той по повод ситуацията в ДПС.

Прави впечатление изключително арогантният тон, с който Пеевски говори на своите партньори. Чак на мен ми става неудобно като го слушам. Как те приемат това негово поведение не мога да преценя. Промяната в ДПС е насочена към утвърждаването на ролята на Делян Пеевски, което е парадоксално на фона на санкциите по Магнитски и съвместното бизнес управление с ГЕРБ за 12 г., допълни Минчев.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 21 ноември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Делян Добрев: Цените на горивата няма да се променят и след отпадането на дерогацията
"Рафинерията в Бургас може да работи с всякакви видове петрол, но Асен Василев издейства дерогацията само и ...
Иван Сотиров: Има голямо очакване за национално обединение в дясно
Има голяма очакване за национално ценностно обединение в дясно. Това каза пред Агенция "Фокус" Иван Сотиров, народен ...
Таен план! Германия ще произвежда танкове в Украйна
Украйна търси от своите съюзници възможност да произвежда западно оборудване на своя територия. Въпросите за стартиране на ...
ООН: Насилието на „Хамас“ не оправдава колективното наказание на палестинците
"Насилието, извършено от "Хамас", не може по никакъв начин да оправдае колективното наказание на палестинския народ", заяви ...
Представихме проект на Енергийната стратегия на страната пред френски инвеститори
На специално организиран от посланика на Франция в България Н.Пр. Жоел Мейер икономически съвет, заместник-министрите на енергетиката ...
Христо Хинков: Финансовото състояние на „Пирогов“ не е това, което се описва от директора
Ако се установи, че данните в този доклад са измислени от експертите, които са писали доклада, аз ...
Томислав Дончев: Не се готвим и няма да сваляме правителството, има риск то да се самосвали
„Ние не се готвим и няма да свалим това управление, рискът е то да се самосвали“. Това ...
Край Змийския остров! Украинската армия свали руски Су-24
На 5 декември 2023 г. Су-24М на руската военноморска авиация много вероятно е бил свален от украинска ...