Володимир Зеленски: Отдавна спрях да броя руските атентати срещу мен

21 ноември 2023 09:58  |  Света

Украинският президент Владимир Зеленски говори за опитите за убийството му и руския план да бъде отстранен от власт в интервю за The Sun.

Президентът каза, че е изгубил бройката на опитите да бъде убит от началото на войната.

„Първият опит е много интересен, когато е първи, а след това всичко върви като по часовник. Първо хората не знаят какво да правят и изглежда много страшно. Тогава разузнаването просто споделя с вас подробностите, че в Украйна е пристигнала друга група, за да опита да го направи“, каза той.

Зеленски казва, че Москва продължава да желае да го отстрани от власт. Една от руските мисии е планирана за края на 2023 г

„Операцията се нарича „Майдан-3″, тя е насочена към смяна на президента. Може би не чрез убийство. Те ще използват всички инструменти, които имат“, каза президентът.

Той не отговори на въпроса на журналиста дали Украйна е правила такива опити срещу проруски фигури в окупираните територии.

„Не мога да обсъждам с вас каквито и да е специални операции на украинското разузнаване, тайните служби или специални сили. Има някои точки, които не обсъждаме“, добави той.

Запитан дали Украйна би се възползвала от шанса да убие Путин, ако се предостави възможност, Зеленски каза: „Това е война и Украйна има пълното право да защитава земята си“.

В скорошен разговор с Bloomberg президентът каза, че украинското разузнаване и чуждестранни партньори са получили информация за руския план „Майдан 3“.

Според тези данни окупаторите ще се опитат да всеят разцепление в украинското общество и да създадат „хаос“ в страната, за да я дестабилизират.

Зеленски по-рано призова в интервю да не се очаква бърз край на войната на Русия срещу Украйна.

„По някаква причина хората гледат на това като на филм и очакват, че няма да има дълги паузи в събитията, че картината пред очите им винаги ще се променя, че всеки ден ще има изненади. Но за нас, за нашите войници, това не е филм“, каза Зеленски (цитиран от официалния си сайт).

„Това е нашият живот. Това е трудна работа всеки ден. И всичко няма да свърши толкова бързо, колкото ни се иска, но ние нямаме право да се откажем и няма да направим това“, продължи президентът на Украйна.

Думите на Зеленски дойдоха в контекста на публикации за удължаване на конфликта – на първо място, изявлението на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, че войната е в задънена улица, което той направи в началото на ноември на страниците на списание Economist.

Киев получи в понеделник от САЩ нов военен пакет на стойност 100 млн. долара.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО