Грандиозен COVID скандал в Лондон: Просто ги оставете да умират!

Публикувано преди 2 седмици  |  Света

Британският премиер Риши Сунак е заявил, че правителството трябва „просто да остави хората да умират“ по време на пандемията от COVID-19, вместо да налага втори национален локдаун. Това твърдение се появи при разследването за това как Великобритания се е справила с пандемията, съобщава „Ройтерс“.

Патрик Валънс, главен научен съветник на правителството по време на COVID-19, е отбелязал в дневника си на 25 октомври 2020 г. за среща с участието на тогавашния премиер Борис Джонсън и Сунак, който по това време е министър на финансите.

В бележката в дневника, показана при разследването, е описано как Доминик Къмингс – най-старшият съветник на Джонсън по време на пандемията, е предал на Валънс чутото от него на въпросната среща.

Валънс цитира Къмингс в дневника си, който казва: „Риши смята, че хората просто трябва да бъдат оставени да умират и така ще е добре. Всичко това се усеща като пълна липса на лидерство“.

Говорител на Сунак заяви, че премиерът ще изложи позицията си, когато свидетелства по разследването, „вместо да отговаря на парче“.

Разследването проучва реакцията на правителството спрямо пандемията от коронавирус, която затвори големи части от икономиката и причини смъртта на повече от 220 000 души във Великобритания. Очаква се то да продължи до лятото на 2026 г.

Висши правителствени служители многократно са посочвали, че правителството е неподготвено за пандемията и „токсичната“ и „мачо“ култура възпрепятства отговора на здравната криза.

Опасността за Сунак се корени в това, че доказателствата в разследването подкопават опита му да се представи като промяна в хаотичното ръководство на Джонсън, въпреки че той беше един от най-ключовите министри в това правителство.

Предишни доказателства сочат, че той е бил наречен „д-р Смърт“ от един правителствен научен съветник заради политиката му „Хранете се навън, за да помогнете“ през лятото на 2020 г., която субсидираше хранене в заведения и ресторанти, но беше критикувана от здравни експерти за разпространение на вируса.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 21 ноември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Делян Добрев: Цените на горивата няма да се променят и след отпадането на дерогацията
"Рафинерията в Бургас може да работи с всякакви видове петрол, но Асен Василев издейства дерогацията само и ...
Иван Сотиров: Има голямо очакване за национално обединение в дясно
Има голяма очакване за национално ценностно обединение в дясно. Това каза пред Агенция "Фокус" Иван Сотиров, народен ...
Таен план! Германия ще произвежда танкове в Украйна
Украйна търси от своите съюзници възможност да произвежда западно оборудване на своя територия. Въпросите за стартиране на ...
ООН: Насилието на „Хамас“ не оправдава колективното наказание на палестинците
"Насилието, извършено от "Хамас", не може по никакъв начин да оправдае колективното наказание на палестинския народ", заяви ...
Представихме проект на Енергийната стратегия на страната пред френски инвеститори
На специално организиран от посланика на Франция в България Н.Пр. Жоел Мейер икономически съвет, заместник-министрите на енергетиката ...
Христо Хинков: Финансовото състояние на „Пирогов“ не е това, което се описва от директора
Ако се установи, че данните в този доклад са измислени от експертите, които са писали доклада, аз ...
Томислав Дончев: Не се готвим и няма да сваляме правителството, има риск то да се самосвали
„Ние не се готвим и няма да свалим това управление, рискът е то да се самосвали“. Това ...
Край Змийския остров! Украинската армия свали руски Су-24
На 5 декември 2023 г. Су-24М на руската военноморска авиация много вероятно е бил свален от украинска ...