Каримански: Почти никога не сме успявали да усвоим повече от 67% от капиталовите разходи

Публикувано преди 2 седмици  |  България

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че по време на срещата с ГЕРБ-СДС и ДПС са се разбрали да бъдат направени корекции единствено в капиталовата програма, записана в проектобюджета за догодина. Това предвижда капиталовите разходи да са 10 млрд. лева, или с 25% повече спрямо тазгодишната.

„Правителството и министърът на финансите се стремят да балансират бюджета от гледна точка на последните промени с дефицит 3%. Капиталовите разходи са тези, които държавата прави с цел да създаде инвестиционна среда и България да привлече чуждестранни инвеститори и проекти. Капиталовите разходи водят до прогрес на държавата“, коментира бившият председател на Комисията по бюджет и финанси в НС Любомир Каримански в студиото на „България сутрин“.

„Това е опасно. Ще се задъхаме. Държавата казва, че за 2024 г. има мерки, които трябва да въздействат върху бюджета. Не виждам как мярката за бакшиш може да бъде изпълнима. 3-те процента дефицит не може да са самоцел“, на мнение е бившият председател на Комисията по бюджет и финанси в НС.

Той засегна и темата за свръхпечалбите на „Лукойл“.

„Това, което декларира, си плаща. Друг е въпросът дали се проверява задълбочено дали то отговоря на обемите“, добави Каримански.

Като пример гостът даде намеренията на правителството да инвестира 3 млрд. лв. в АЕЦ „Козлодуй“. Според него стои въпросът защо трябва да вземаме 100% пари, които като дивиденти има АЕЦ „Козлодуй“, а след това да накараме централата да вземе заем.

„Правителството, в лицето на Министерството на финансите и министъра на финансите, има слаба оценка от гледна точка на събиране на качествените приходи. Приходната част изостава“, настоя Каримански.

Той допълни, че ако дългът продължава да расте, трябва икономиката и производителността на страната да растат със същите темпове, но това не се случва.

„Почти никога не сме успявали да усвоим повече от 67% от капиталовите разходи. И тази година, ако не ги усвоим, правителството ги заделя, за да може да постигне този 3-процентов дефицит като буфер“, каза още Каримански.

Финансистът изтъкна и записаното в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, че „дружествата ще правят заеми, които са държавно гарантирани“.

„Те не се показват в общо в консолидирания бюджет. Това означава, че те са също дълг, който ще бъде изплащан, но скрит“, уточни той.

Гостът изтъкна и своите притеснения относно капиталовите разходи: „Тази година имахме разходи около 8 млрд. лв. До края да девети месец капиталовите разходи не надвишават 44% от това, което е планирано. До края на годината планират да похарчат още едни 4 млрд. лв., за да могат да бъдат близо до 100-те процента. Смятате ли, че за четири месеца могат да се похарчат над 4 млрд. лв.?“.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 21 ноември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Бивша спортистка изчерви Инстаграм
Кайла Симънс е бивша волейболистка. Тя е много добра с волейболна топка в ръце. Младата дама сега ...
Асен Василев от Брюксел: До февруари ще получим 700 милиона евро по ПВУ
България очаква второ плащане от средствата на ЕС за възстановяването на икономиките от пандемията до февруари, съобщи ...
Ръководството на Министерството на отбраната се срещна с Клуба на военните аташета, акредитирани в София
Ежегодната годишна среща на министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов с ...
Джо Байдън vs. Републиканската партия! Белият дом прави крачка назад заради военната помощ за Израел и Украйна
Администрацията на Джо Байдън обмисля да въведе нови ограничения за търсещите убежище в САЩ и да опрости ...
Тайван: Китай подготвя солидна намеса в изборите на острова
Високопоставени китайски ръководители са се срещнали в началото на този месец, за да "координират" действията на китайското ...
Владимир Путин: Западната военна техника очевидно не е непобедима
"Руските войници напълно разсеяха илюзията, че западната военна техника е неуязвима по време на военните действия". Това ...
Вашингтон има специален план за управлението на Газа след войната! Бенямин Нетаняху остава твърдо против
Палестинската автономна власт работи с представители на САЩ по план за управлението на ивицата Газа след края ...
„Златната арка“ пред патриаршеската катедрала ще бъде премахната
Столичната община (СО) съобщи, че временната арка на пл. “Св. Александър Невски” ще бъде премахната и ще ...