21 ноември – Ден на християнското семейство в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – гр. Елхово (+снимки)

Публикувано преди 2 седмици  |  Наука

Семейството е ценност, съумяла да съхрани народността и духовността ни през вековете…

В очарованието на празника „Въведение Богородично”, известен още като „Ден на християнското семейство” се преплитат православния канон и народните традиции, съхранявани и отстоявани в продължение на стотици години.

Учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” отбелязаха с разнообразни дейности празника. Запознаха се с историята му и  какво символизира той.

На 20 ноември се проведе състезание под мотото „Семеен декатлон”. Във физкултурния салон на училището със забавни игри и силни емоции деца и родители показаха бързина, точност и сръчност. Публиката подкрепи своите фаворити. Участниците получиха грамоти и сладки награди. Публиката също бе изненадана с лакомства.

Всички заедно!!! Най-красивият начин да се възпитават децата – с много любов, единство и личен пример. „Семейните ценности се възпитават и ние в училище участваме в този процес!”

Благодарност към прекрасните родители за отзивчивостта и любовта, с която показаха спортни умения и  щастие  да  подкрепят своите деца в такъв невероятен спортен спектакъл на голямото семейство ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, отправи

г-жа Снежина Добрева – директор на училището.

На 21.11. с ентусиазъм, творчество, усмивки и обич децата рисуваха и сътвориха красиви картички, символизиращи единството, топлотата и уюта в семейството, които да подарят с отправено пожелание на своите близки.

С  подредени изложби във фоайетата  учениците благодариха на родителите си за грижите и обичта.

Проектите „Дървото на семейството” – „Родословно дърво”, имаха послание, че всеки от нас винаги ще бъде част от другия.

С изложбата  „Предмет с история от моя дом” децата разказаха историята на своя предмет и всички разбраха с какво той е ценен за неговото семейство. С интерес всички разгледаха експонатите.

Децата от ресурсна група изработиха тематично табло, с което описаха усещането си за  това – Какво е семейство? Запознаха се с „Вазовата молитва” и разбраха, че семейството е най-голямата ценност, която има всеки човек.

В радиопредаване ученици рецитираха стихове и отправиха вълнуващи думи към семействата на всички деца. Те пожелаха доброта, сплотеност и много обич.

Образователният медиатор в училище предостави интересни материали за празника, с които учениците от всички паралелки бяха запознати.

В празничния ден малките ученици посетиха храм „Св. Димитър Солунски”. Децата останаха очаровани от изографисания храм. С голям интерес слушаха за българските обичаи и традиции, разказани от служителя в църквата Александър Димов. Получиха подарък – иконка за спомен.

Всички членове на слънчевото ни семейство – от най-големите до най-малките,  показаха, че са готови да пазят най-ценните житейски уроци на семейството, защото те са неизменна част от нашата българска идентичност.

И нека не забравяме, че българското семейство и днес е храм, в който трябва да се учим на добро!Статията е публикувана на 21 ноември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
„Златната арка“ пред патриаршеската катедрала ще бъде премахната
Столичната община (СО) съобщи, че временната арка на пл. “Св. Александър Невски” ще бъде премахната и ще ...
Общински служител отива на съд за подкуп от 4000 лева
Общински служител в Генерал Тошево е предаден на съд за искане и получаване на подкуп. Поводът е ...
Силен резултат за Валентина Димитрова в биатлона
Валентина Димитрова завърши 24-а в спирнта на 7,5 километра в Хохфилцен, Австрия. Стартът беше от Световната купа ...
Везенков с коментар за живота си в Сакраменто
"Приятелката ми беше тук за известно време, семейството ми ще идва пак. Опитват се да ми помогнат ...
Министърът на енергетиката: Можем да вземем за реакторите на АЕЦ „Белене“ повече от 1.2 милиарда лева
Румен Радев, министър на енергетиката, заяви, че оборудването за замразената АЕЦ “Белене” може да бъде продадено за ...
Какво се случва с тялото, ако пиете газирани напитки всеки ден?
Макар че повечето хора са наясно, че газираните напитки не са от най-пълноценните, може би се чудите ...
Украинската армия подготвя нови механизирани бригади с бойна техника от времената на СССР
Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) сформира пет нови механизирани бригади. На хартия 150-та, 151-ва, 152-ра, 153-та и ...
Виктор Орбан остава непреклонен! Будапеща е против членството на Украйна в ЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан продължава да е твърдо против преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз, ...