Доставките на снаряди за Украйна са намалели драстично заради Израел

21 ноември 2023 16:58  |  Света

Доставките на артилерийски снаряди за Украйна са намалели с 1/3 от началото на военния конфликт в Израел. Това пише ABC News, позовавайки се на изявление на украински официален служител.

Отбелязва се, че по време на вчерашното си посещение в Киев министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин подчерта, че способността на Украйна да воюва с врага до голяма степен ще зависи от продължаването на военната помощ на САЩ, включително боеприпаси. Оръжейните доставки обаче са под допълнителен натиск заради войната в Близкия изток, отбелязва изданието.

По-конкретно, в навечерието на пътуването на Остин, украински служител каза пред ABC News, че американските доставки на стандартни за НАТО артилерийски снаряди за Украйна са намалели с „повече от 30%“, откакто войната на Израел срещу Хамас в ивицата Газа започна миналия месец.

„Те (американски служители) ни казаха, че това няма да засегне ангажиментите (на САЩ), но това се случи“, каза украинският служител. Той също така каза, че доставките на тези артилерийски снаряди съставляват „около 60-70% от общите доставки на Украйна“. В същото време високопоставен служител на Министерството на отбраната на САЩ заяви, че намаляването на боеприпасите „няма абсолютно нищо общо със случващото се в ивицата Газа“.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО