37 души са загинали в Република Конго по време на събитие за набиране на войници

21 ноември 2023 16:58  |  Света

Местното правителство в Република Конго съобщи, че най-малко 37 души са били убити при блъсканица на военен стадион, тъй като голям брой млади хора са откликнали на призив за набиране на военна служба.

Прокурорът Око Нгакала каза, че ще бъде проведено разследване и се запита защо събитието все още не е било приключило в полунощ.

Брандън Чету, тийнейджърът, който се спаси от задушаване, каза, че се е редил на опашка пред стадиона от вчера сутринта. „Според организаторите това е последният ден. Ето защо много от нас решиха да изчакат до късно през нощта с надеждата да успеят да се регистрират“, каза той пред Асошиейтед прес. Zeitu добави: „Някои хора бяха твърде нетърпеливи и се опитаха да си проправят път насила, предизвиквайки блъсканица и причинявайки много смъртни случаи и наранявания. Ние осъждаме това.“

Асошиейтед прес отбеляза, че дълги опашки са се образували пред центровете за набиране всеки ден през последната седмица, докато млади хора се опитват да се присъединят към армията, една от малкото институции, които предоставят възможности за работа в Република Конго. Въпреки че има общо само 1500 свободни места, всеки ден кандидатстват до 700 души.

„По предварителни данни на службите за спешна помощ са загинали 37 души и още много са пострадали „, се казва в прессъобщение, публикувано днес от кризисния отдел на канцеларията на премиера на Република Конго.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО