Милен Керемедчиев: Иран стои зад похитителите на българските моряци

Публикувано преди 2 седмици  |  България

Остава неизвестна съдбата на заложниците на „Хамас“ и на пленения в Червено море кораб с българи. Връзките с кораба са прекъснати. Българската държава продължава да се опитва да влезе в контакт с властите в Йемен.

Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев каза за Bulgaria ON AIR, че хутите са племе, което прилича на талибаните като структура – млади и религиозно фанатизирани хора, които започват битка с редовното правителство в Сана.

„8 години се точи вече тази гражданска война. Поддръжката им от Иран е изключително силна. Снабдяването им с оръжие е много по-лесно в сравнение с това на „Хамас“. Иран стои много силно зад тази организация“, подчерта той.

Керемедчиев не се съмнява, че хутите няма да се поколебаят да отворят втори фронт в Ивицата Газа и не се интересуват дали би имало човешки жертви. Много по-агресивни са, изстрелват множество ракети към Израел, нападат американски бойни кораби, даде пример той.

„Докато пленените от „Хамас“ заложници са скрити в тунели и има реална опасност за техния живот, тук говорим за задържане на кораб, екипажът не е пленен и е на кораба. Тук говорим за задържане на плавателен съд, не говорим за реална опасност за живота на нашите сънародници и останалите членове на екипажа“, заяви Милен Керемедчиев.

Според него по-скоро Иран ще бъде включен в част от преговорния процес, защото те са тези, които застават изцяло зад хутите.

„Тук виждаме много силна прокси армия на Иран, която е финансирана от десетилетия. Корабът сигурно ще остане в плен на хутите. Единствените граждани на ЕС на кораба са нашите двама сънародници. България може да задейства канали за оказване на съдействие, но комуникацията с хутите е много трудна“, каза още Керемедчиев.

„Йемен от 8 години е бомбардиран от Саудитска Арабия и водената от нея коалиция. В този смисъл хутите имат по-малко какво да губят. Заради конфликта голяма част от западните дипломатически представителства бяха изтеглени от Йемен. Големият проблем е липсата на достатъчно възможности за посредничество на място“, коментира на свой ред международният анализатор от Института по балканистика Мариян Карагьозов за „България сутрин“.

Той е на мнение, че отвличането на кораба не е пиратски, а политически акт, насочен към отправяне на ясен сигнал към Израел. Карагьозов очаква да се проточи освобождаването на екипажа на кораба.

Той допусна, че вероятно ще има контакти между всички засегнати страни под една или друга форма. И допълни, че това хутите да са изолирани се дължи донякъде на липсата на желание на европейските страни да се ангажират с преговори с тях.

Израелските военни съобщиха, че планират да разширят операцията си в Ивицата Газа.

„Натискът върху Израел да спре военните действия е силен, но едва ли той ще се случи“, смята Керемедчиев. Хуманитарната помощ през коридора от Египет се разпределя от самия „Хамас“, което притеснява израелската армия, отбеляза той.

„Ще има по-къси спирания на огъня, отколкото да има голяма глътка въздух за „Хамас“. Има еуфория в мюсюлманския свят след нападението на „Хамас“, защото се пропука тази непробиваема защитна стена. Падна митът, че Израел не може да бъде наранен и се вижда активиране на други ислямски структури. „Хизбула“ все още се въздържа, защото Ливан е много гъсто населен“, посочи Керемедчиев.

„Още в началото от „Хамас“ обявиха, че целта им е заложниците да бъдат разменени за държани в израелски затвори палестински затворници. Има осъдени активисти на „Хамас“ и на други организации“, заяви Карагьозов.

Източник: fakti.bg



Статията е публикувана на 21 ноември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
ЕС: Страните членки да късат договорите с „Газпром“, няма да плащат компенсации за руския газ
Европейският съюз е готов да даде на страните членки правото да спрат вноса на газ от Русия ...
Виктор Орбан предупреди Белград: Очаквайте провокации от Европейския съюз
Унгарският премиер Виктор Орбан е заявил, че ако Европейският съвет включи Брюкселското и Охридското споразумения в преговорната ...
Ръководителят на представителството на ЕК у нас: Чакаме положително решение за Шенген до края на годината
Нашите дипломати и еврокомисарят по вътрешна сигурност Илва Йохансон работят неуморно за постигането на политическо разбирателство за ...
Делян Добрев: Цените на горивата няма да се променят и след отпадането на дерогацията
"Рафинерията в Бургас може да работи с всякакви видове петрол, но Асен Василев издейства дерогацията само и ...
Иван Сотиров: Има голямо очакване за национално обединение в дясно
Има голяма очакване за национално ценностно обединение в дясно. Това каза пред Агенция "Фокус" Иван Сотиров, народен ...
Таен план! Германия ще произвежда танкове в Украйна
Украйна търси от своите съюзници възможност да произвежда западно оборудване на своя територия. Въпросите за стартиране на ...
ООН: Насилието на „Хамас“ не оправдава колективното наказание на палестинците
"Насилието, извършено от "Хамас", не може по никакъв начин да оправдае колективното наказание на палестинския народ", заяви ...
Представихме проект на Енергийната стратегия на страната пред френски инвеститори
На специално организиран от посланика на Франция в България Н.Пр. Жоел Мейер икономически съвет, заместник-министрите на енергетиката ...