Бащата на Гергана Пейчева: Похарчили сме между 150 000 и 200 000 лева за кариерата ѝ

Публикувано преди 2 седмици  |  Спортни

Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева за първи път в историята триумфираха отборно с титлата европейски шампион. С изключение на Гергана Пейчева, останалите се завръщат днес в България. Именно 20-годишната шахматистка записа решаващата победа на 83-тия ход, донесла европейската титла на България. От Будва тя отлетя директно за Съединените щати, където е студентка.

Нейният баща Светослав разказа за БНР, че семейството му е похарчило между 150 000 и 200 000 лева за шахматната кариера на Гергана през последните 12 г.

„Гергана Пейчева не е получила нищо от федерациите през годините, навсякъде е участвала и се е готвила с лични средства и благодарение на спонсори.

Шахматът е скъп спорт – пътувания по турнири, настаняване, плащане на треньори. Нашите млади шахматистки дължат всичко на техните родители.

За Гергана сме похарчили сума в порядъка на 150-200 хиляди лева в последните 12 години. Ще дам за пример, че един турнир в съседна Сърбия излиза поне 1000 лева. А когато състезателите не са навършили пълнолетие с тях пътува и родител, така че сумата се удвоява“, обясни Светослав Пейчев.

„Всички имаха принос за тази титла. Гергана започна отлично и записа 3 победи, после се разиграха и другите българки, накрая бяха важни успехите на Антоанета, Белослава Кръстева и Нургюл Салимова. Много се радвам, че дъщеря ми благодари на всички след победата – и на мен и майка си, тя оценява какво правим за нея“, добави той.

В Далас Гергана Пейчева е студентка втори курс в специалност „Бизнес мениджмънт“ в UT Dallas в Ричардсън. Тя е поканена там със стипендия заради шахматните си успехи. Преди това е завършила 91-а Немска езикова гимназия в София. Още утре българката заминава на турнир с университетския отбор, за който играе на първа дъска.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 21 ноември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Делян Добрев: Цените на горивата няма да се променят и след отпадането на дерогацията
"Рафинерията в Бургас може да работи с всякакви видове петрол, но Асен Василев издейства дерогацията само и ...
Иван Сотиров: Има голямо очакване за национално обединение в дясно
Има голяма очакване за национално ценностно обединение в дясно. Това каза пред Агенция "Фокус" Иван Сотиров, народен ...
Таен план! Германия ще произвежда танкове в Украйна
Украйна търси от своите съюзници възможност да произвежда западно оборудване на своя територия. Въпросите за стартиране на ...
ООН: Насилието на „Хамас“ не оправдава колективното наказание на палестинците
"Насилието, извършено от "Хамас", не може по никакъв начин да оправдае колективното наказание на палестинския народ", заяви ...
Представихме проект на Енергийната стратегия на страната пред френски инвеститори
На специално организиран от посланика на Франция в България Н.Пр. Жоел Мейер икономически съвет, заместник-министрите на енергетиката ...
Христо Хинков: Финансовото състояние на „Пирогов“ не е това, което се описва от директора
Ако се установи, че данните в този доклад са измислени от експертите, които са писали доклада, аз ...
Томислав Дончев: Не се готвим и няма да сваляме правителството, има риск то да се самосвали
„Ние не се готвим и няма да свалим това управление, рискът е то да се самосвали“. Това ...
Край Змийския остров! Украинската армия свали руски Су-24
На 5 декември 2023 г. Су-24М на руската военноморска авиация много вероятно е бил свален от украинска ...