Борис Попиванов: Борис Бонев се очертава като „ябълката на раздора“. Ще видим друга кандидатура за шеф на СОС

Публикувано преди 2 седмици  |  България

„Всичко е възможно в такава приповдигната атмосфера, но всяка оставка на министър означава изкушение за партиите, подкрепящи мнозинството, да огледат и другите ресори и да преценят дали не искат и други оставки. Това би могло да се окаже като „кутия на Пандора“, от която да излязат много други сътресения за изпълнителната власт. Не ми се струва, че някой има интерес това да се случи, т.е. да се започне с един министър и после другите да кажат защо да не продължим с втори, трети, четвърти“.
Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Борис Попиванов .Според него има парадокс в това, че вотът на недоверие ще бъде отхвърлен, но заедно с това той е бил и успешен:

„Това е вот на недоверие, свързан със сигурността, а именно по тази тема бяхме свидетели на две странни ситуации. Правителството и премиерът искат да се освободят както от шефа на ДАНС, така и от министъра на вътрешните работи. Оставките на две ключови фигури в системата на сигурността бяха поискани точно по време на вота на недоверие по темата сигурност“.

Доц. Попиванов определи като политическа грешка на министър-председателя Николай Денков обвързването на личната му оставка с поведението на министър Калин Стоянов.

Политологът беше категоричен, че никой не крие това, че няма интерес да бъде разтрогнат „този брак по сметка“, определян и като сглобка.

Той изрази очакване да продължи да има постоянни сблъсъци и „инфарктни ситуации“ между партиите, подкрепящи мнозинството.
Според Борис Попиванов все по малко е вероятно Борис Бонев (ПП-ДБ-Спаси София) да бъде избран за председател на Столичния общински съвет:

„Все по-вероятно става скоро да видим друга кандидатура за председател на СОС. Бонев се очертава като „ябълката на раздора“. Би било голяма изненада, ако успее да формира някакъв консенсус около себе си. Засега такъв не се очертава, а май не е и в негов интерес, защото амбициите му не се изчерпват само с този пост“.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 21 ноември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Таен план! Германия ще произвежда танкове в Украйна
Украйна търси от своите съюзници възможност да произвежда западно оборудване на своя територия. Въпросите за стартиране на ...
ООН: Насилието на „Хамас“ не оправдава колективното наказание на палестинците
"Насилието, извършено от "Хамас", не може по никакъв начин да оправдае колективното наказание на палестинския народ", заяви ...
Представихме проект на Енергийната стратегия на страната пред френски инвеститори
На специално организиран от посланика на Франция в България Н.Пр. Жоел Мейер икономически съвет, заместник-министрите на енергетиката ...
Христо Хинков: Финансовото състояние на „Пирогов“ не е това, което се описва от директора
Ако се установи, че данните в този доклад са измислени от експертите, които са писали доклада, аз ...
Томислав Дончев: Не се готвим и няма да сваляме правителството, има риск то да се самосвали
„Ние не се готвим и няма да свалим това управление, рискът е то да се самосвали“. Това ...
Край Змийския остров! Украинската армия свали руски Су-24
На 5 декември 2023 г. Су-24М на руската военноморска авиация много вероятно е бил свален от украинска ...
Болница „Проф. д-р Александър Чирков“ ще се казва отново „Света Екатерина“
Болница „Проф. д-р Александър Чирков“ ще се казва отново „Света Екатерина“. Това обявиха от пресслужбата на Министерството ...
Административният съд в Бургас отхвърли жалбата на ГЕРБ и ИТН за касиране на избора на общински съветници в Созопол
Административният съд в Бургас потвърди решението на Общинската избирателна комисия в Созопол за избор на общински съветници, ...