Иван Таков: Тук името Борис Бонев не е толкова важно, колкото са подходът и политиките при избора на председател на СОС

21 ноември 2023 18:03  |  България

Проблемът при избора на шеф на СОС са подходът и политиките, а не личността, каза председателят на БСП – София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков по повод блокираната работа на Столичния общински съвет заради невъзможността да бъде избран председател вече второ заседание.

„Тук името Борис Бонев не е толкова важно, колкото са подходът и политиките при избора на председател на СОС, коментира Иван Таков, цитиран от пресцентъра н БСП-София. Необходими са разговори между политическите групи за приоритетите. Защото, ако нямаме разбиране, че комуналните услуги трябва да са в патримониума на Столична община, ако нямаме съгласие, че са необходими повече средства за образователната и здравната инфраструктура, значи нямаме разбиране и съгласие по нищо. В тази ситуация няма как да подкрепим предложенията на другите политически групи за председател на СОС. И съответно отново ще бъдем конструктивна опозиция“.

Иван Таков добави, че в тази ситуация най-лесният вариант е ПП-ДБ-СС и ГЕРБ да се разберат така, както го направиха на национално ниво, и да изберат председател на СОС. „Сега от едната страна чуваме „ние не искаме подкрепа от ГЕРБ“, „ние не искаме да управляваме с ГЕРБ“, а от другата отказват да гласуват. Ами да, но на национално ниво управляват заедно. С какво са по-различни в общината, коментира лидерът на столичните социалисти. От седмица слушам, че БСП била ключът и катинарът за решаване на проблема. Това не е вярно. В СОС има две политически групи, които постоянно се провъзгласяват за евроатлантически и с еднакви ценности. Защо те не могат да намерят сечение и да изберат председател?! А нас ни сочат за ключ, сигурно защото сме им най-лесното и удобно оправдание“.

Таков отново подчерта, че проблемите в града продължават да се трупат, а в Столичния общински съвет няма разговор по тях. „Нашите важни приоритети в работата ни за София и за хората са съвсем ясни, заяви Иван Таков. И вече действаме по тях. След заседанието на СОС вчера внесохме и първия наш доклад. Той е подписан от съветниците от цялата ни група. Чрез него възлагаме на кмета на Столична община да изготви правен и финансов анализ и финансово-икономически и технологичен модел за създаване на Столично общинско предприятие „Чистота“. Това е един от приоритетите, които заявихме в предизборната ни кампания. Подобни работещи модели на общински предприятия има и в други общини в страната – в Пловдив, Кюстендил, Троян, Харманли, Лом… Има ги и в големи европейски градове като Виена, Мюнхен, Атина, Белград.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО