В германските затвори: по-малко от 3 евро на час

Публикувано преди 2 седмици  |  Света

Затворникът Рикардо Шуман реже дървен материал с трион. В затвора, в който излежава присъдата си, 40-годишният мъж преминава през трудова терапия. И в момента изработва дървени фигурки за Коледа.

Рикардо Шуман изпитва трудности дори и при някои най-обикновени дейности. За него е същинско предизвикателство да живее в условията на регулиран дневен режим. Зад решетките попада за пръв път, но по собствените му думи вече от десет години живее „в безтегловност“. Причината: правонарушения, свързани с наркотици и упойващи препарати.

„Искам да работя, но ми е трудно“

„25 години съм взимал наркотици. За мен да се концентрирам е нещо съвсем ново. Преди дрогата го заместваше това – концентрацията“, разказва пред германската обществено-правна медия АРД мъжът, който трепери през цялото време. Излежал е вече 6 месеца от наложеното му наказание, остават муоще 13.

Заедно с Рикардо още петима затворници участват в програмата за трудова терапия, която трябва да ги подготви за трудовия пазар след като излежат присъдите си. Дневният режим се спазва строго, защото фиксираните часове и процедури укрепват структурите и създават навици. „Само дето ми е трудно да се съсредоточавам след толкова години консумация на дрога“, обяснява самият Рикардо, докато пуши цигара в почивката си на двора.

В трудовия делник затворниците често се натъкват на проблеми, а понякога изискванията се оказват твърде високи за тях, констатира репортерът на АРД Кевин Повеска. Ето защо програмата за трудова терапия предвижда работни дни, в които терапевт неотлъчно седят до тях.

Работният ден на изтърпяващите наказание може да бъде 2, 4 или 6 часа. Рикардо Шуман работи по 2 часа на ден – и се надява скоро да работи и по 4 часа дневно. За работата си той получава и заплащане. В момента изтърпяващите наказания в провинция Саксония-Анхалт, където се намира и Рикардо Шуман, изкарват между 1,33 и 2,51 евро на час – в зависимост от вида упражняван труд. Но Федералният конституционен съд отсъди, че толкова ниско почасово заплащане противоречи на закона и трудът трябва да получава адекватно признание. Съдиите обаче тъй и не определиха по колко евро на час трябва да взимат затворниците. Синдикатът на затворниците се надява часовата ставка да бъде повишена на 6-7 евро.

„Изкарвам по 70 евро на месец“

Рикардо Шуман смята, че за работата, която върши, сегашното заплащане е адекватно. Тук трябва да се добави, че управата на местата за изтърпяване на наказания винаги удържа част от заплатата на затворниците и я внася в един „преходен фонд“ – пари, които трябва да помогнат на излежалите присъдите си да се интегрират по-безболезнено в обществото. Тези пари са нещо като „бюджет за живота на свобода“. Останалата част от заплащането затворниците получават на ръка и могат да я харчат в затворническия магазин за сладолед, сладкиши или цигари.

В момента Рикардо изкарва по 70 евро месечно. Директорката на затвора Аника Франке държи да се знае, че работата зад решетките не може да се сравнява с работата на свободния трудов пазар. Тя обяснява, че затворниците нямат нито нагласата, нито условията на хората, които работят на свобода и в конкурентна среда – просто структурите на затвора не го позволяват. Това обяснява и големите разлики в работното време и в заплащането.

Рикардо Шуман иска да се труди в работилницата през всичките оставащи му 13 месеца зад решетките. Той иска да работи – хем за да посъбере пари, хем за да се избави от скучния живот зад решетките, посочва в репортажа си АРД.

Автор: Кевин Повеска ард

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 21 ноември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Милен Велчев: Трябва да се върне старото статукво, при което всички плащаха ДДС справедливо еднакво
Не трябва да следваме сляпо грешни политики само защото други европейски страни ги следват. Това каза пред ...
Бившият кмет на Пловдив стана подчинен на митрополит Николай
Бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров ще управлява църковните и манастирските имоти на Пловдивската митрополия. Митрополит Николай ...
ЕС: Страните членки да късат договорите с „Газпром“, няма да плащат компенсации за руския газ
Европейският съюз е готов да даде на страните членки правото да спрат вноса на газ от Русия ...
Виктор Орбан предупреди Белград: Очаквайте провокации от Европейския съюз
Унгарският премиер Виктор Орбан е заявил, че ако Европейският съвет включи Брюкселското и Охридското споразумения в преговорната ...
Ръководителят на представителството на ЕК у нас: Чакаме положително решение за Шенген до края на годината
Нашите дипломати и еврокомисарят по вътрешна сигурност Илва Йохансон работят неуморно за постигането на политическо разбирателство за ...
Делян Добрев: Цените на горивата няма да се променят и след отпадането на дерогацията
"Рафинерията в Бургас може да работи с всякакви видове петрол, но Асен Василев издейства дерогацията само и ...
Иван Сотиров: Има голямо очакване за национално обединение в дясно
Има голяма очакване за национално ценностно обединение в дясно. Това каза пред Агенция "Фокус" Иван Сотиров, народен ...
Таен план! Германия ще произвежда танкове в Украйна
Украйна търси от своите съюзници възможност да произвежда западно оборудване на своя територия. Въпросите за стартиране на ...