Румен Овчаров: Програмата максимум на групата Д2 плюс Борисов е намиране на купувач и продажба на „Лукойл“

21 ноември 2023 19:33  |  България

„Лукойл“ просто са подложени на един примитивен рекет. Ако не платят 700 млн. или 1 млрд. лева ще им спрат дерогацията. Те каквото имат да плащат са си го платили. Има правителство и министър на финансите, който признава загуби на „Лукойл“. Нека да не забравяме, че „Лукойл“ е фирмата, която е инвестирала над 3,5 млрд. лева, откакто е собственик на това дружество. До края на годината „Лукойл“ ще приключи с руския нефт. После нека Асен Василев се чуди откъде ще му дойдат 500 млн. лева в бюджета, защото няма да го има корпоративния данък. Това коментира бившият енергиен министър Румен Овчаров в предаването „Лице в лице“.

„Русия е получила 550 млрд. евро за руски нефт и газ откакто е започнала войната в Украйна. На първо място купувач е Европейския съюз, а не Китай. На първо място в ЕС е Германия, Нидерландия, Италия, а след това е Китай, Индия. Австрия в момента за последното тримесечие получава два пъти повече руски газ за разлика от същото време миналата година. Германия и Австрия го правят, защото се грижат за икономиките си“, добави той.
Според него има два варианта. „Програмата максимум на групата Д2 плюс Бойко Борисов е намиране на купувач и продажба на „Лукойл“. Очевидно някой вече е спретнал покупката на „Лукойл“. Имат вариант програма минимум – предвижда дебалансиране на производството и съответно влизане на други играчи, например „Инса Ойл“. Всичко е пари“, обясни Овчаров.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО