Приеха състава на постоянните комисии към Общински съвет Елхово (+пълен видеозапис от заседанието)

Публикувано преди 3 месеца  |  Общество

Общински съвет Елхово проведе първото си редовно заседание за мандат 2023-2027 г. То стартира с полагане на клетва от страна на Красимир Кръстев от листата на КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ и подписване на клетвен лист. Кръстев зае мястото на д-р Коста Илчев, поради постъпило заявление от негова страна за отказване от правомощията му на общински съветник пред ОИК-Елхово. На заседанието бе избрана Стоянка Маджарова за Зам. председател на ОбС-Елхово.

Бяха определени още и съставите на четирите комисии към ОбС-Елхово, като всяка от тях трябва да бъде от пет общински съветника. По време на обсъжданията на ПК по общински бюджет и икономическа политика (ОБИП) постъпиха общо шест предложения – Стоян Овчаров, Стоянка Маджарова, Димитър Загоров, Господин Брайков, Петър Киров и Мария Петрова-Минчева. След поименно гласуване за всеки един кандидат бяха определени членове на тази комисия – Стоян Овчаров, Стоянка Маджарова, Димитър Загоров, Господин Брайков и Мария Петрова-Минчева, а за неин Председател бе определен Стоян Овчаров.

По време на обсъжданията на ПК по общинска собственост, териториално и селищно устройство и евроинтеграция (СТСУЕ) постъпиха пет предложения – Янко Георгиев, Димитър Загоров, Стоянка Маджарова, Господин Брайков и Димитър Биволаров. За Председател на тази комисия бе определен Димитър Загоров.

Общо пет предложения постъпиха за членове на ПК по социална политика и обществени дейности (СПОД) – Татяна Дюлгерова, Чавдар Иванов, Даниел Атанасчев, д-р Блага Георгиева и Снежана Делчева. За Председател на тази комисия бе определена Татяна Дюлгерова.

Отново общо пет предложения за членове постъпиха по време на обсъждането на ПК по законност, обществен ред и противодействие на корупцията (ЗОРПК) – Петър Киров, Николай Тончев, Красимир Кръстев, Даниел Атанасчев и Димитър Гинчев.  За Председател на тази комисия бе определен Даниел Атанасчев.

Заместник председатели на комисиите на този етап не бяха предлагани и гласувани от общинските съветници в ОбС-Елхово.

На заседанието бе гласувана актуализация на сборния бюджет на община Елхово за 2023 година, която касаеше увеличаване на разходната част във Функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ за сметка на повече предвидени приходи от наеми на земя. С тази актуализация ще бъдат закупени дървени модулни къщички – 4 броя на обща стойност 20 000 лева, както и още 11 хил. лева за закупуване на коледна украса – (пощенска кутия и ботуш). По време на обсъжданията стана ясно, че ботушът няма да бъде закупен, а по предложение на Мария Петрова-Минчева сумата от 9 хил. лева предвидена за закупуването му ще бъде оставена, но с тези средства ще бъдат закупени коледни елементи за селата в Община Елхово. От страна на Петър Киров постъпи предложение тази сума от 9 хил. лева да бъде увеличена на 20 хил. лева, които средства отново да бъдат за селата в Община Елхово, като решението в кои села това да се случи да бъде определено от ръководството на общината, но това предложение не бе прието.

В допълнение бе увеличена и разходната част на бюджета с още 30 хил. лева, които средства ще бъдат насочени за проектирането на бъдещи приоритетни инфраструктурни обекти на територията на общината, които средства отново са за сметка на повече предвидени приходи от наеми на земя. По време на обсъжданията бе коментирано и финансовото състояние на Община Елхово, като от страната на гл. финансист бе потвърдено, че то е добро, но без повече конкретика.

На заседанието бе утвърден броя на кметските наместници в община Елхово. Общинските съветници гласуваха още нов състав на комисията избрана с решение на Общински свет – Елхово за подбор на съдебни заседатели за Районен съд – Елхово, Окръжен съд – Ямбол през мандат 2023-2027г, както и  срок за подаване на документи от страна на желаещи да бъдат съдебни заседатели. Припомняме Ви, че Общински съвет Елхово все още търси желаещи жители на Община Елхово, които да бъдат съдебни заседатели за Районен съд – Елхово и Окръжен съд – Ямбол.

На заседанието, бе определен и представител на Общински съвет – Елхово в  Националното сдружение на общините в Република България / НСОРБ /в лицето на Християн Кускунов, а за негов заместник бе определена Стоянка Маджарова. На заседанието още бе определен представител на Общински съвет –Елхово в Областния съвет за развитие в лицето на Татяна Дюлгерова. Бе определен и представител на Общински съвет Елхово в Регионална асоциация на общините „Тракия”. Там Община Елхово ще бъде представлявана от Стоян Овчаров, а негов заместник ще бъде Господин Брайков.Статията е публикувана на 29 ноември 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Вероятно всеки човек има поне един познат, който винаги изглежда в отличен ...
Американски специалисти разработват метод за дълбока мозъчна стимулация, който би бил полезен ...
Кметът на София Васил Терзиев да забрани честванията на „Деня на защитниците ...
Емоцията свърши, нека да се успокоим и да седнем на масата - ...
Лионел Меси има 8 Златни топки. Той е многократен шампион в ШЛ ...
Бившият футболист на Барселона и бразилския национален отбор Дани Алвеш бе признат ...
В украинските социални мрежи от десетина часа циркулират съобщения, някои от тях ...