Шестима френски младежи очакват присъдата си за предполагаемо участие в убийство на учител

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Днес във Франция съдът за малолетни и непълнолетни ще обяви присъдата на шестима тийнейджъри, обвинени в съучастие в убийството на учителя Самюел Пати, който бе обезглавен от ислямски екстремист, след като показал карикатура на пророка Мохамед пред учениците си по време на дебат с тях за свободата на изразяване, предаде Асошиейтед прес.

Пати, учител по история и география, бе убит на 16 октомври 2020 г. в Париж, близо до училището, в което преподаваше, от 18-годишен мъж от чеченски произход на име Абдулах Анзоров, който по-късно бе застрелян от полицията, цитирана от БТА.

Името на Пати бе публикувано в социалните мрежи след дебата в клас на тема свободно изразяване, по време на който учителят показал карикатури на пророка Мохамед, публикувани от сатиричния вестник „Шарли Ебдо“. Тяхната публикация предизвика през 2015 г. смъртоносно екстремистко нападение срещу редакцията на изданието.

Всички подсъдими са ученици в училището, в което преподавал Пати. Ако бъдат осъдени, те могат да получат присъда до две години и половина затвор. Петима от подсъдимите, които при нападението са били на 14 и 15 години, са обвинени, че са проследили Пати, когато е излязъл от училището същия ден, и са го посочили на нападателя в замяна на обещани 300-350 евро. Следователи установиха, че нападателят е искал да вземе под прицел Пати, но не е знаел как изглежда той и не е могъл да го разпознае.

Срещу петимата са повдигнати обвинения за престъпен заговор с цел подготовка на насилие при утежняващи обстоятелства. Шестият обвиняем е момиче, което по това време е било на 13 години, и то е обвинено, че е направило невярно твърдение, че Пати е поискал мюсюлманските ученици да вдигнат ръка и да напуснат класната стая, преди учителят да покаже пред класа карикатурите с пророка Мохамед. Оказа се, че момичето не е било в стаята в този ден, а по-късно то е признало пред разследващите, че е излъгало. Срещу момичето има обвинение за лъжесвидетелстване.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 8 декември 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Вероятно всеки човек има поне един познат, който винаги изглежда в отличен ...
Американски специалисти разработват метод за дълбока мозъчна стимулация, който би бил полезен ...
Христо Иванов да спре да лъже. Така коментира председателят на ПГ на ...
Христо Иванов да спре да лъже. Така коментира председателят на ПГ на ...
Българинът Кубрат Пулев и германецът Махмуд Чар ще се бият в София ...
ЦСКА дари част от седалките от стадион "Българска армия" на аматьорски клубове ...
В украинските социални мрежи от десетина часа циркулират съобщения, някои от тях ...