„Златната арка“ пред патриаршеската катедрала ще бъде премахната

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Столичната община (СО) съобщи, че временната арка на пл. “Св. Александър Невски” ще бъде премахната и ще бъде организирана публична дискусия за създаване на модел за намеса в градското пространство, в отговор на въпроси от медии, съобщи БТА.

Проектът е одобрен от дирекция „Култура“ на Столичната община. Цялостната организация по начало на коледната кампания е на стойност 50 000 лв. и включва концерт, сцена, осветление, декорация.

Арката е била част от събитието на 1 декември, когато са били запалени коледните светлини на площада, казаха от Общината. Тя е била и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада пред храма “Св. Александър Невски” в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с мото “Светлината в нас”. Тя е включвала цялото празнично осветяване на площада, както и поредица от събития и концерти. През декември на площада са били организирани коледни събития, базар и други празнични дейности за гражданите и гостите на столицата.

Дизайнът на златната арка е дело на екип от градски артисти, които са били обявени във фейсбук събитието за начало на кампанията.

Целта на арката е била да привлече внимание и да подчертае по художествен начин новостта – пешеходната зона и осветения храм. За поставянето ѝ са били спазени необходимите разрешителни и съгласувателни процедури, които регулират дейността на Общината към момента.

През януари Столичната община ще проведе отворена експертна дискусия, в която да изследва опита и обратната връзка и да създаде правила за дългосрочното ползване и развитие на площада от граждани и туристи. Тогава ще бъдат обсъдени най-добрите практики и ще бъдат предложени промени в реда по организирането на събития, за да може София и нейните инициативи да отговарят на най-високите стандарти.

Арката, която е била поставена на пл. “Александър Невски” на 1 декември при запалването на светлините на коледната елха, е предизвикала реакции в социалните мрежи през последната седмица.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 8 декември 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Растителните диети снижават риска от сънна апнея, съобщи ДПА, позовавайки се на ...
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 18, ...
Кметът на София Васил Терзиев да забрани честванията на „Деня на защитниците ...
Емоцията свърши, нека да се успокоим и да седнем на масата - ...
Лионел Меси има 8 Златни топки. Той е многократен шампион в ШЛ ...
Бившият футболист на Барселона и бразилския национален отбор Дани Алвеш бе признат ...
Украйна все още може да спечели войната, започната от Русия. За да ...
Министърът на отбраната на Беларус, Виктор Хренин заяви, че Украйна е съсродоточила ...