Павли Михов е „Цар на виното“ за 2024 година в град Елхово (+снимки)

Публикувано преди 2 месеца  |  Общество

За поредна година в Елхово бе отбелязан Трифон Зарезан или Денят на лозаря. Организатори на събитието бяха Община Елхово и Читалище „Развитие 1893“ – Елхово. Празникът събра стотици жители и гости на Елхово. Според народния календар на този ден се извършва ритуалът „Зарязване”. Кметът на община Елхово – Петър Гендов и Християн Кускунов – председател на ОбС Елхово, зарязаха намиращите се в близост лози, поляха ги с червено вино и отправиха пожелания за плодородна и благодатна година.

Отново се проведе конкурс за най – добро домашно вино от реколта 2023. Централният площад приюти лозари, винари, градинари и любители на виното.

В конкурсната част участваха общо 24 винопроизводители от Елхово и общината, които представиха вина от различни по сорт грозде. Жури в състав Атанас Попов от Елхово, Жулиета Константинова, Иван Плачков и Явор Плачков от Сливен дегустираха бели и червени вина и отличиха по три от двете категории – бели и червени вина.

Критериите за оценка бяха: цвят, бистрота, блясък, плътност, аромат и вкус. В категорията за най – добро бяло вино първо място бе отредено на д-р Светла Марчева, на второ място се класира Георги Караиванов, а трети в категория бели вина се класира Кольо Ников. Най – доброто червено вино тази година бе на Павли Михов, който бе определен и за Цар на виното 2024 в Елхово. На второ място се класира Димитър Минчев, а на трето място в категория червени вина се класира Нели Пантелеева.

Всички участници на призовите три места в двете категории поучиха грамоти и специални плакети, връчени им лично от кмета на община Елхово Петър Гендов.

За жителите, които уважиха празничното събитие, организаторите осигуриха червено вино, вкусни мезета и хубава народна музика в изпълнение на Тодор Ангелов – акордеон, Георги Георгиев – гайда и Симеон Мишев – тъпан.


Статията е публикувана на 17 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase
НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА