Фракция „Червена Армия“: 30 години на терор и убийства

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

Близо 30 години продължава борбата на лявата терористична групировка Фракция „Червена армия“ (RAF). До разпускането ѝ през април 1998 година тя носи отговорност за убийството на 34 души и раняването на повече от 200 души.

Първоначално групировката е известна под името „Баадер-Майнхоф“. След фаталния полицейски изстрел, с който е убит студентът Бено Онезорг на 2 юни 1967 година, и опита за убийство на председателя на Социалистическия студентски съюз Руди Дучке през 1968 г., част от т.нар. „Движение 1968-ма“ се радикализира, припомня германската обществено-правна медия АRD.

Как започва всичко

През 1968 г. Андреас Баадер, Гудрун Енслин и двама техни съмишленици подпалват два универсални магазина във Франкфурт на Майн в знак на протест срещу войната във Виетнам. Журналистката Улрике Майнхоф влиза в контакт с тях по време на съдебния процес. През май 1970 г. Майнхоф, заедно с други трима съучастници, освобождават със сила Баадер от затвор в Берлин. Акцията им бележи раждането на Фракция „Червена армия“. След това групата преминава в нелегалност.

Организацията се осъзнава като част от класовата борба и световната съпротива срещу империализма и капитализма. Името ѝ е неразривно свързано с Червената армия в комунистическия Съветски съюз. Групировката е привърженик на въоръжената борба и на концепцията за нелегално партизанско движение, като смята, че по този начин се превръща в елемент от останалите световни освободителни движения.

Членовете на групата се осъзнават като „комунистическа антиимпериалистическа градска съпротива“. Целта им е да дестабилизират психологически държавата чрез насилствени акции.

Първи атентати

Фракция „Червена армия“ започва да върши своите престъпления от 1970 година нататък. Сред тях са и банкови обири. Първото убийство е през 1971 година. Жертвата е полицай от Хамбург, който е застрелян, докато се опитвал да арестува членове на терористичната групировка.

През май 1972 г. левите терористи извършват бомбен атентат срещу главната квартира на американските въоръжени сили във Франкфурт на Майн. При нея загива един американски войник. В писмото, с което терористите поемат отговорност за деянието, се посочва като причина водената от САЩ война във Виетнам.

До края на 1974 г. групата около Баадер, Енслин и Майнхоф извършва множество банкови обири и бомбени атаки, включително срещу военни обекти на САЩ и германските служби за сигурност. Загиналите са четирима, 41 души са ранени. Преди това членовете на RAF преминават през военно обучение в Йордания от палестинската организация Фатах.

Отвличания и убийства

Следват и други атаки с експлозиви, които довеждат до смъртни случаи и ранявания. В печалната статистика влизат и нападения срещу издателство „Шпрингер“, както и срещу няколко полицейски участъка. Малко след това водещите фигури на Фракция „Червена армия“ са арестувани. Баадер, Енслин, Майнхоф и други са вкарани в затвора.

От средите на симпатизантите на RAF възниква „второто поколение“ на Фракция „Червена армия“, което си сътрудничи тясно с палестински терористични групи от Близкия изток. То извършва мащабна вълна от насилствени акции, защото иска да принуди германските власти да освободят основателите на организацията, припомня АRD.

През пролетта и лятото на 1977 г. терористичната организация убива германския главен прокурор Зигфрид Бубак и шефа на Дрезднер банк Юрген Понто. При последвалата „гореща германска есен“ Фракция „Червена армия“ отвлича президента на работодателската организацията Ханс-Мартин Шлайер, а сдружени с нея палестински терористи отвличат самолет на „Луфтханза“. Той е освободен от специалните части на 18 октомври 1977 г. в столицата на Сомалия Могадишу. Шлайер обаче е убит. Баадер и Енслин се самоубиват в затвора Щамхайм в Щутгарт.

Крайната фаза

В средата на 1980-те години „третото поколение“ на Фракция „Червена армия“ поема щафетата в терористичните действия. Групировката отново се пренасочва към нападения срещу американската армия. През 1985 г. при бомбен атентат срещу база на САЩ във Франкфурт на Майн са убити двама души.

През 1989 г. изпълнителният директор на Дойче банк Алфред Херхаузен е убит при атентат с експлозив в колата му. През 1991 г. снайперист на терористичната организация застрелва шефа на дружеството, което попечителства имотите на бившата ГДР (Treuhandanstalt) Детлеф Карстен Роведер в дома му. Той е и последната жертва на Фракция „Червена армия“, припомня АРД.

Групата приключва борбата си с писмо до медиите, в което обявява, че се саморазпуска. То е изпратено на 20 април 1998 година. Общо 26 съдебни процеса срещу водещи членове на терористичната организация завършват с доживотни присъди.

Последният арест

Тези дни в Германия бе арестувана Даниела Клете от т.нар. „трето поколение“ в групировката, която беше издирвана от властите в продължение на 30 години. При ареста ѝ в Берлин са открити граната, муниции и пълнители за пистолет. Клете се смята за съотговорна за бомбен атентат срещу затвор в провинция Хесен, извършен през 1993 година, както и за стрелба по американското посолство в Бон-Бад Годесберг през 1991 година.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 февруари 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО