Каракачанов: МО бърза да намаже филията преди ротацията със сделка за 400 млн. лв.

Публикувано преди 2 месеца  |  България

„Има една друга причина и националните медии мълчат. След глупавата сделка за „Страйкър Драгун“ тече друга за радари за 400 млн. лв. Тихомълком МО прави така, че дисквалифицира фирмата на първо място и пробутва една френска. На второ място, забележете, е американската, с която има договор за 16 изтребителя Ф16.“

Това каза бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БНР.

В предаването „12+3“ бившият вицепремиер на България и лидерът на ВМРО коментира тази сделка и действията на политическия кабинет на МО.

Защо бързат за приключат и да подпишат договор с една френска фирма преди ротацията, попита Каракачанов.

„Не е важно кой от кого е разочарован в сглобката, а от това, че МО бърза да приключи сделката, да подпише договора за 400 млн. лв. преди ротацията. Явно ГЕРБ и ДПС не са доволни, че печели френската фирма. Проблемът не е дали ще е френска, американска, италианска фирма, а че министърът на отбраната и политическият кабинет на МО не се интересуват от финансовите интереси на България, а от нещо друго“, каза бившият вицепремиер в третия кабинет „Борисов“.

Той е категоричен, че политическият кабинет на МО не е спазила процедура и вместо да се договорят за намаляване на цената на сделката, те бързат да подпишат. А може да се спестят 50 млн. лв. от тази сделка, може да отидат пак за армията, а „не да ги даваш на друг“. За 3 години само веднъж са индексирани заплатите в армията и имало нужда от обувки, каза Каракачанов.

„Някой бърза да намаже филията – политическия кабинет, преди да е станала ротацията“, предупреди той. И обясни, че БТР-ите няма как да заминат за Украйна, защото първо трябва да се ремонтират, второ те не са на МО, а на МВР и трето, че са полицейско изпълнение и не са за фронта.

Явно гръмна скандалът и от ДПС и ГЕРБ, не им удобно да назоват проблема и използват БТР-ите, каза Каракачанов.

Той коментира и предстоящата ротация и сподели мнението си, че „Борисов е прав“.

„Това, което наричат некоалиция, си е коалиция между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. Той е прав, че за 9 месеца тези от ПП-ДБ са неуравновесени хора, правят си селфита и пиар и трупат негатив върху коалиционните партньори“, обясни Каракачанов.

И обясни, че „преди 2 седмици се скараха за споразумение за 50:50 за регулаторните комисии и ВСС“. „В момента те са доминирани от ДПС и ГЕРБ. Тука е разковничето, те ГЕРБ и ДПС не са научили изваждане, а ПП-ДБ искат делене“, каза Каракачанов.

ГЕРБ имат интерес от избори, защото ПП-ДБ са в най-ниска точка на рейтинга си. ДПС ще си вземат своето. ГЕРБ пак ще са първи, въпреки спада на рейтинга, прогнозира резултатите от евентуални предсрочни избори Каракачанов.

Мнението му за войната в Украйна е, че НАТО няма да се намеси.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 февруари 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО