Кметът на Дупница: Търсим Ивана в ромската махала

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Търсенето на изчезналата 17- годишна Ивана продължава в ромската махала на Дупница. Това заяви пред „Телеграф“ градоначалникът Първан Дангов.

След изчезването ѝ бе сформиран кризисен щаб по издирването на момичето. Ученичката изчезна на 22 февруари. Тогава тя си тръгнала от училище, оставяйки телефона и раницата си. По-късно якето ѝ бе открито преди тунела за главен път Е79. По думите на кмета именно в този район се намира махалата. „Връщаме се отначало“, каза Дангов.

След изчезването на момичето градоначалникът назначи проверка във всички училища на територията на града – общо 8 – 6 общински училища и 2 професионални гимназии. Проверката цели да установи колко са децата със специални образователни потребности.

„Ще вземем мерки. Знаете ли колко деца аутисти има, които пребивават в училище и за тях държавата дава пари и ефектът е никакъв“, каза Дангов. Ще се види и кои деца имат по-особено поведение, да не би да се крие още някой такъв случай, за който родителите ги е срам да кажат.

„За да направим превенция, и то спешно, ние трябва на първо място да идентифицираме тези деца, да разговаряме с родителите, да назначим адекватни форми на лечение, които да се спазват. Колкото и да е клиширано, имаше едно време „системата ни убива“, но ние май пак сме в този филм“, коментира той. В тази връзка той обясни, че не е оптимист относно развръзката на случая.

„В Дупница ще инициирам едно обществено обсъждане и ще вдигна паметник на ненужните деца. Заради Ивана, която е най-малко виновна. Да ни стои като обеца на ухото“, каза още кметът.

Дангов коментира и реакцията на ръководството на училището, където е учила Георгиева.

Директорката Виолета Стефанова обясни преди няколко дни, че Ивана не е тормозена в училище, а тя е тормозила децата с поведението си. Дангов определи изказването на директорката и на класната ѝ ръководителка Весела Владимирова като „отвратително“.

„Те в момента влизат в оправдателен режим. Как може директорката да казва, че Ивана била тормозила съучениците. То е обратното“, категоричен е той.

Градоначалникът разказа, че момичето се принудило да подстриже косата си, защото са ѝ залепили дъвка. „Тя е била натикана в ъгъла от съучениците си. Представяте ли си как се е чувствала, за да си хвърли телефона? С това заболяване за нея телефонът е бил всичко – връзката ѝ с външния свят“. Дангов бе категоричен, че ако се окаже, че в училището са бездействали, ще напише доклад до министъра на образованието. Той обясни, че Ивана е била заплашена от изключване заради поведението си, за което тя няма вина.

„Получих информация за други два случая от същото училище. Директорката е действала по следния начин – има дете с проблемно поведение – изключваме го. Сталинският метод – има човек, има проблем, няма човек, няма проблем“, каза още той и допълни: „Докато в образоването продължава практиката парите да следват ученика, директорите ще искат да имат повече ученици, за да имат повече пари от държавата. Но такива, които им създават проблеми – не ги искат. Вижте колко е отвратително“, каза той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 февруари 2024

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО