ООН ще разгледа предложението за налагане на оръжейно ембарго срещу Израел

3 април 2024 16:19  |  Света

Съветът по правата на човека на ООН ще разгледа в петък проекторезолюция, призоваваща за оръжейно ембарго за Израел, като отбеляза, че мотив за това предложение е „вероятен риск от геноцид в Газа“, предаде Франс прес и БТА.

Текстът осъжда „използването на експлозивни оръжия с голям радиус на действие“ в населените райони на ивицата Газа и призовава Израел да „спазва правната си отговорност за предотвратяване на геноцид“.

Ако проекторезолюцията бъде приета, това ще бъде първата позиция, заета от органа на ООН по правата на човека по отношение на конфликта в палестинския анклав, отбелязва АФП.

Текстът беше представен от Пакистан от името на 55 от 56-те държави – членки на ООН, които членуват в Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС), с изключение на Албания. Той е подкрепен и от Боливия, Куба и Палестинската автономия.

Заседанието в петък ще бъде последното от настоящата сесия на Съвета по правата на човека.

В документа от осем страници се изисква Израел да прекрати окупацията на палестинските територии и незабавно да прекрати „незаконната блокада“ на ивицата Газа, както и всички други форми на „колективно наказание“. Освен това в него се призовава за спиране на всички трансфери на оръжия, боеприпаси и друго военно оборудване и се изтъква въздействието на експлозивните оръжия върху болници, училища, убежища, водоснабдяване и електроснабдяване в Газа, като се осъжда „използването на лишения срещу цивилни граждани като метод на война“.

Текстът призовава за незабавно прекратяване на огъня и осъжда „действията на Израел, които могат да бъдат оприличени на етническо прочистване“, като призовава всички заинтересовани страни да предотвратят принудителното разселване на палестинци в ивицата Газа.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО