Британският военен министър пристига на посещение в България

9 май 2024 07:04  |  България

Министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Лео Дохърти пристига на двудневно посещение в България, предаде БНР.

За визитата съобщи британското посолство. Информацията беше потвърдена и от отбранителното ведомство.

Срещи Лео Дохърти ще има със служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и лекция във Военната академия в София. Очаква се тема на срещите да са военното сътрудничество и надграждането на Съвместната декларация за стратегическо партньорство, подписана през октомври 2023 година.

Част от нея декларира подкрепата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, следвоенното ѝ възстановяване и подвеждане под отговорност на извършителите на международни престъпления. Това не е първото посещение на Лео Дохърти у нас.

Като заместник-министър на външните работи, отговарящ за Европа, той посети страната ни преди година. Украйна, сътрудничеството в НАТО, проектите за модернизация, предизвикателствата, пред които е изправено министерството, са били тема на разговорите преди година. Посещението на Лео Дохърти у нас сега е в навечерието на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО