След две години: Започна делото срещу сириеца Омар Аднан, който прегази патрулка с автобус и уби двама полицаи

14 май 2024 21:04  |  България

Близо две години след тежкия инцидент в Бургас, при който загинаха двамата полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев, беше даден ход на делото, съобщи Нова телевизия. Обвиняем за катастрофата е сирийският гражданин Омар Аднан, който прегази полицейската им патрулка с автобус.

На 25 август 2022 г. около 5:30 ч. сутринта дежурните полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев опитали да препречат пътя на автобуса с 48 нелегални мигранти. Аднан, който бил зад волана, вместо да спре, увеличил скоростта и влязъл в кръстовището със 78 км/ч. Помел патрулния автомобил, а двамата полицаи загинали на място. За това той е обвинен в умишлено убийство, но защитата му иска промяна на обвинението.

„Считаме, че деянието не е извършено умишлено. Клиентът ми не е искал и не е допускал настъпването на смъртта на двамата полицейски служители. Той прави спасителна маневра, завиване надясно, за да избегне съприкосновението с полицейския автомобил, което изключва умисъла. Не е спрял, тъй като е бил под стрес, мислил е, че ще го убият, защото е в чужда държава”, коментира адвокатът на подсъдимия Калин Янев.

Защитата на семейството поиска по време на процеса да бъдат разпитани всички 111 свидетели и 19 вещи лица. „Прокуратурата е преценила, че престъплението е умишлено, внесен е такъв обвинителен акт. Ние ще защитаваме тази теза до края на съдебния процес. Няма по-тежко престъпление от това да убиеш двама невинни полицаи съвсем умишлено и хладнокръвно”, посочи Петър Димитров.

В съдебната зала служебната защита на Аднан продължава да поддържа твърдението, че подсъдимият е непълнолетен, което би намалило тежестта на наказанието.

„Беше установено по несъмнен начин, че извършителят на това тежко престъпление е пълнолетен. Установено е с вербална нота на посолството на Сирия и с извършена тройна съдебномедицинска експертиза”, уточни Димитър Узунов от Окръжната прокуратура в Бургас.

Омар Аднан вече получи 4 години и 10 месеца лишаване от свобода за трафик на бежанци. По сегашното обвинение за умишлено убийство може да получи затвор от 15 до 20 години или доживотен затвор, за какъвто настояват близките на загиналите.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО