Юлий Павлов: Между 2,5 млн. и 2,7 млн. души ще отидат да гласуват на извънредните парламентарни избори на 9 юни

14 май 2024 21:04  |  България

Между 2,5 млн. и 2,7 млн. души ще отидат да гласуват на извънредните парламентарни избори на 9 юни, а на европейския вот, който е на същата дата – между 2,2 млн. и 2,4 млн. души, прогнозира социологът Юлий Павлов, цитиран от БТА. Той коментира, че очаква различна подредба между втория, третия и четвъртия на националните и европейските избори.

Анализаторът отговори на въпрос как да се справим с ниската избирателна активност. Павлов обясни, че това няма как да се случи, докато партиите говорят само на твърдите си избиратели, а не перифериите. По думите му за периферните избиратели същински са икономическите проблеми.

Той бе категоричен, че трябва да се върви към една позитивна кампания. Според него хората очакват тези, за които са гласували, да участват в управление, а не то да се проваля. Трябва да има стабилност в управлението и другото е да се намерят предложения към тези избиратели, които са в периферията, добави Павлов.

Той посочи, че е ясно каква ще бъде конфигурацията в следващия парламент и по думите му тя няма да се различава много от предишния. Според него въпросът дали ще се състави двукомпонентна управленска конфигурация зависи от участието на ИТН в следващия парламент.

Юлий Павлов коментира, че това са шести избори за три години. Той отбеляза, че дали ще се формира управление след изборите на 9 юни, зависи от това доколко рационално ще е поведението на политическите партии.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО