Боряна Димитрова: Въпросът какво правителство ще имаме след изборите зависи от това коя ще е втората политическа сила

14 май 2024 23:04  |  България

Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ смята, че това дали „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), „Възраждане“ или ДПС ще е втора политическа сила ще окаже много съществено влияние върху конфигурацията за съставяне на правителство. Това мнение тя изрази днес на дискусия на тема „Накъде след деветоюнския вот – към нова сглобка или към нови избори“, цитирана от БТА.

„По никакъв начин не може да се пренебрегне вътрешнополитическата тежест на партиите. Една би изглеждала ситуацията, ако имаме второ място на ПП-ДБ, съвсем друга е ситуацията, ако имаме на второ място ДПС или „Възраждане“ и това до голяма степен пренаписва политическите формули за съставяне на правителство“, смята социоложката.

Димитрова посочи като съществен въпрос колко политически сили ще влязат в парламента.

Тя припомни, че влизането на още партии намалява мандатите на „големите“ и и все по-трудно става да се състави двупартийно или трипартийно правителство. „Малко сме в позицията двама са малко – трима са много, каза анализаторът. Тя коментира, че това формира различни варианти за създаване на коалиции.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО