Важните новини във ФАКТИ на 14.05.2024 г.

14 май 2024 23:04  |  България

Левон Хампарцумян: Риск за влизането ни в еврозоната има, ако в управлението се появявят някакви талибани

Вероятността да влезе България в еврозоната през 2025 г. е много малка, никой никога не е влизал в средата на годината. Да се надяваме, че бихме могли да го направим в началото на 2026 г.

Майката на 22-годишното момиче, оцеляло в жестоката катастрофа в Пловдив: Стана чудо

Подобрява се състоянието на двамата младежи, които оцеляха в тежката катастрофа в центъра на Пловдив. Пред БНТ майката на 22-годишното момиче съобщи добрата новина, че днес дъщеря ѝ е била оперирана и животът ѝ е извън опасност.

С три пломбирани метални куфара и под строга охрана: Панагюрското златно съкровище пристигна в Бургас

След изложба в Дубай, музейното копие на Панагюрското златно съкровище ще бъде показано в Археологическото музей в Бургас.

С 42,4 млн. лева изграждаме станции за електромобили по магистралите и пътищата

Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата.

„Държавен вестник“ публикува промените в Закона за хазарта, те влизат в сила от 17 май, петък

Ден, след като стана ясно, че президентът Румен Радев няма да наложи вето върху текстовете, с които депутатите промениха Закона за хазарта, те са обнародвани в днешния 42 брой на „Държавен вестник“.

Проф. Николай Витанов става зам.-министър

Служебният министър-председател Димитър Главчев назначи със своя заповед Таня Михайлова и акад. проф. Николай Витанов за заместник-министри на образованието и науката.

Кои са те

Таня Михайлова е дългогодишен учител по общотехническа и професионална подготовка и настоящ директор на Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“ в София. Била е заместник-министър на образованието и науката от 2017 г. до 2021 г.

Акад. проф. Николай Витанов е член на Българската академия на науките от 2021 г. От 2015 г. до 2023 г. е заместник-ректор по научноизследователска и научна проектна дейност в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Научните му интереси са свързани с квантовата информатика, квантовата механика, квантовата оптика, компютри, сензори и др.

По време на пандемията от COVID-19 той стана особено популярен със своите изчисления и прогноза за развитието на заболяването.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО