Вълнуваща литературна вечер в НЧ „Развитие -1893“ с младия писател Боян Боев /снимки/

20 май 2024 23:00  |  Общество

По покана на читалищната библиотека, тази вечер беше организирана вълнуваща и топла литературна вечер. „За мен е удоволствие да открия срещата ни с един много специален гост – младият писател Боян Боев. Сравняват го с Димитър Талев, с класиците ни Елин Пелин и Йордан Йовков. Но Боян Боев е достатъчно разпознаваем, като начин на писане и изразяване и с основание го наричат майстор на късия разказ!“ – постави началото Мария Какърова, председател на читалищното настоятелство.

На срещата присъства г- н Петър Гендов, кмет на община Елхово, родителите и близки на Боев, неговата преподавателка по френски език от гимназията по икономика в Ямбол, негови почитатели.

Срещата води Янка Атанасова, библиотекар, която задава въпроси и провокира интересни отговори. Боян Боев е израснал в село Роза, след което е живял и учил в Ямбол, а понастоящем живее и твори в Бургас. Той разказа, че първите книги, които е прочел, са от читалищната библиотека в Роза, дори написал и илюстрирал своята първа книжка, когато бил само на осем години. Завършил гимназията по икономика и продължил във Варна, със същата специалност, но знаел, че това не е неговото място. И се насочва професионално към литературата.

Той представи трите си книги – „Сайбиевата невеста“, Двайсет гроша“ и “ Последна молитва“, а това са едни от най- четените книги в момента.

Боян работи над нов роман, предстоят проучвания, затова не си поставя срокове. Както каза той, три години и половина са му били нужни за проучване и написване на “ Последна молитва“, за да бъде най-близо до историческата реалност. Връзката с хората, с читателите са много важни за писателя, той изгражда своите персонажи и сложни семейни отношения, задълбочено и последователно.

Неговите читатели и почитатели Тонка Терзиева и Кичка Георгиева поздравиха Боев и му пожелаха много нови книги и успехи. А учителката му, сподели, че е бил отличен ученик, с високи постижения в училище и любов към литературата.

И както каза Нивелина Василева, директор на ОДК, Боян Боев е „стара душа, в младо тяло“. Кметът на Община Елхово г-н Петър Гендов, сподели, че икономиката е загубила един добър икономист, но литературата е спечелила невероятен писател.

Литературната вечер завърши с автографи и пожелания за творчески върхове, още книги и нови срещи, в Елхово!Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО