„Следва ядрено оръжие“: Русия атакува украинската армия с огромна бомба

22 май 2024 22:19  |  Света

В Русия беше отправена поредна ядрена заплаха към Украйна и НАТО. Изданието mk.ru съобщава, че за първи път в Украйна върху позициите на украинските въоръжени сили е била хвърлена огромна бомба.

„Следва ядрено оръжие“, продължава прокремълското издание, визирайки започването на учения, по време на които ще се отработи използването на тактическо ядрено оръжие. Това беше отговор на действията на САЩ и НАТО, насочени към ескалация на конфликта в Украйна, се казва в статията.

Съобщава се, че планираща бомба ФАБ-3000 е била хвърлена върху украински позиции в района на Липци в Харковска област. Въпреки че все още няма 100% потвърждение за това, ако ФАБ-3000 започне да се използва в специалната военна операция (какво в Русия наричат военната си агресия срещу Украйна), загубите за укрепленията и войските на Украйна ще нараснат значително.

Решението за възобновяване на производството на ФАБ-3000 беше взето в края на 2022 г., а серийното производство започна едва миналата зима. Това се случи след успешното използване на бомби ФАБ-500 и ФАБ-1500, което се превърна в истински кошмар за противника, пише руското издание.

Редовните носители на тази бомба вероятно ще бъдат, както и досега, бомбардировачите Ту-22М3. Бомбата оставя след себе си кратер с дълбочина до 15 метра и диаметър около 30 метра. Бомбата може да поразява бетонни укрепления.

Въоръжените сили на Русия са започнали първата фаза от планираните си тактически учения, включващи „тренировки за разполагане и използване на нестратегически ядрени оръжия“, в Южния военен окръг на страната, обяви руското министерство на отбраната. Руският президент Владимир Путин издаде заповед за провеждането на ученията по-рано този месец. Руското военно министерство уточни, че в първата фаза се отработват тактики с ракети „Искандер“ и „Кинжал“.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО