Радан Кънев: Европа няма силна отбрана, а индустрията ѝ е отслабваща

22 май 2024 23:04  |  България

Днес, който не е геополитически играч, ще бъде жертва на геополитически играч. Настоящето не е розово и Европа има нужда да бъде мощен фактор в международните отношения, което означава да има единна външна политика и ние сме много далеч от това.

Това коментира евродепутатът от ДСБ и кандидат за нов мандат в Европейския парламент Радан Кънев по време на дебат, организиран от Студентския дипломатически клуб при Софийския университет, на тема “Визии за Европа”.

Според Кънев това, което Европа прави за Украйна, е крайно разочароващо на фона на това, което може да направи, но в същото време е и повече от очакваното. Европа продължава да е съюз без обща външна и отбранителна политика, съюз от държави с крайно пацифистко поведение, ръководена от слаби лидери, смята Кънев.

Според него има очевиден проблем в мигрантската политика на Европа, трябва да се заложи на интеграция.

За зеления преход Кънев посочи, че Европа, която има най-много цели и иновации в тази област, се е оказала изоставаща от държави, които нямат толкова амбициозен дневен ред. Пазарът е залят от електрически автомобили, например, произведени извън Стария континент, обясни Кънев.

Той смята, че правото на вето не трябва да отпада при решения за разширяване на ЕС. А въпроси като налагане на общоевропейски данъци да бъдат взимани с единодушие.

Френското предложение за евроинтеграцията на Република Северна Македония работи, каза Кънев.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО