Байдън: Държавата Палестина трябва да бъде създадена чрез преговори

22 май 2024 23:19  |  Света

Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че държавата Палестина трябва да бъде създадена чрез преговори, а не чрез едностранно признаване, съобщи Белият дом днес, след като Ирландия, Испания и Норвегия заявиха, че ще признаят палестинска държава през този месец, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

„Президентът е силен поддръжник на решението за две държави и е бил такъв през цялата си кариера“, се казва в изявление на Съвета за национална сигурност към Белия дом. „Той вярва, че държавата Палестина трябва да бъде създадена чрез преки преговори между страните, а не посредством едностранно признаване“, се казва още в документа.

Изявлението е очевидно израз на загриженост от страна на САЩ от факта, че трите европейски държави обявиха намерението си да пристъпят към едностранно признаване на държавата Палестина, която на практика все още не съществува на място, отбелязва Ройтерс.

Администрацията на президента Байдън не криеше надеждата си да посредничи за дългоочаквано споразумение от няколко части, което да доведе до нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Израел. Като част от това Саудитска Арабия поиска прекратяване на конфликта в ивицата Газа и път към създаване на държавата Палестина, които израелският премиер Бенямин Нетаняху и дясната му коалиция вероятно трудно ще приемат.

Девет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина, отбелязва Ройтерс. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока – още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава – Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО