Испания, Ирландия и Норвегия ще признаят Палестина

22 май 2024 23:19  |  Света

Испания, Норвегия и Ирландия ще признаят следващата седмица Палестина като държава, за да насърчат мира в нестабилния Близък изток, обявиха днес лидерите на трите страни, предизвиквайки гневна реакция от Израел, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ, цитирана от БТА.

Испанският премиер Педро Санчес, заедно с норвежкия и ирландския си колега Юнас Гар Стьоре и Саймън Харис направиха координирани изявления, че на 28 май ще признаят държавата Палестина. Санчес обяви датата преди пленарно заседание на испанския парламент, свикан, за да бъде информиран за дискусиите с другите лидери и да получи подкрепа за признаването на Палестина. Испанският премиер призна, че решението ще има потенциални последици.

Потвърждавайки мнението си, че единственото жизнено решение на конфликта в Близкия изток е съвместното съществуване на Израел и Палестина, Санчес заяви, че испанското признаване на Палестина е в името на мира и справедливостта.

„Това признаване не е насочено срещу никого. Не е срещу народа на Израел и още по-малко срещу евреите“, допълни той, описвайки ги като „възхитителен народ“. Санчес е запознал с решението си крал Фелипе Шести, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Той подчерта скорошните си контакти с другите международни лидери, посочвайки, че през следващите седмици и други страни може би ще признаят държавата Палестина.

Норвежкият премиер Стьоре заяви, че решението с две държави е от най-добър интерес за Израел.

„Насред войната, с десетки хиляди загинали и ранени, ние трябва да запазим живо единственото нещо, което може да даде безопасен дом и за израелците, и за палестинците: две държави, които да живеят в мир една с друга“, заяви Стьоре пред репортери.

Ирландският премиер Харис каза, че страната му от собствената си история знае какво означава признаването на държавността. „Решението с две държави е единственият изход от поколенията цикли на насилие, отмъщение и негодувание“, каза той. „Точно както признаването на Ирландия като държава в крайна сметка доведе до създаването на нашата вече мирна република, ние вярваме, че палестинската държавност ще допринесе за мира и за помирението в Близкия изток.“

Харис описа атаката на Хамас на 7 октомври като „варварска“ и призова отново „всички заложници да бъдат незабавно върнати в обятията на техните близки“. „Но нека бъда ясен, „Хамас“ не е палестинският народ. Днешното решение за признаване на Палестина е взето, за да помогне за създаването на мирно бъдеще.“ В отговор израелският външен министър Израел Кац призова израелските посланици в Ирландия и Норвегия за консултации и предупреди Испания за „сериозните последствия“, които ще последват.

„Изпращам ясно и недвусмислено послание до Ирландия и Норвегия: Израел няма да мълчи пред тези, които подкопават суверенитета му и застрашават сигурността му“, каза Кац. Той каза, че решението изпраща послание към света: „Тероризмът се отплаща“. „След като терористичната организация „Хамас“ извърши най-голямото клане на евреи след Холокоста, след като извърши отвратителни сексуални престъпления, на които светът стана свидетел, тези страни избраха да възнаградят „Хамас“ и Иран, като признаят държавата Палестина“, заяви министърът.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО