Предупредителен оранжев код за интензивни валежи в област Ямбол

13 юни 2024 21:45  |  Общество

За 14 юни, петък, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупредителен оранжев и жълт код за интензивни валежи, гръмотевични бури и за градушки в Източна и в Централна България. Това се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ. За територията на община Елхово и всички останали общини от област Ямбол е обявен оранжев код . Ще има валежи от дъжд, след обяд на места интензивни и значителни по количество, с развитие на гръмотевични бури. Има условия и за градушки. Количества на валежа за денонощието: 20-35 mm, в отделни райони ще достигнат до 50-60 mm.

Опасност от възникване на поройни наводнения има през нощта срещу 14 юни и в самия петък, предупреждават синоптиците от НИМХ.

През следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт. През нощта валежи и гръмотевични бури ще има на места, главно в Северна България, като там вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него нахлува по-хладен въздух.

Утре валежи ще има на много места и ще са предимно краткотрайни, но интензивни и придружени с гръмотевици. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад и ще е умерен.

Явленията в Западна България ще затихнат вечерта, а в Източна – валежите ще спрат през нощта срещу събота.

Дневните температури ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, за района на Елхово 26 градуса.Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО