Швейцарците се опасяват, че конференцията в Бюргенщок ще подкопае репутацията на страната

15 юни 2024 13:20  |  Света

Много швейцарски граждани не вярват, че конференцията в Бюргенщок ще помогне за постигането на мир в Украйна и също се опасяват, че събитието ще подкопае репутацията на страната им. Това мнение изрази пред ТАСС швейцарският историк Себастиен Шазо.

Чазо е швейцарски историк и изследовател, специализиран в крайната десница. Той изучава влиянието на отбранителната индустрия на САЩ върху европейските медии.

„Дори сред тези, които се застъпват за активна швейцарска подкрепа за Украйна, възниква един основателен въпрос: струва ли си да харчите парите и да положите усилия за провеждането на това вероятно безсмислено събитие?“ – той каза. Според него в Швейцария също предизвиква безпокойство фактът, че провалът на срещата „може силно да подкопае репутацията на страната“.

Чазо отбеляза, че по-голямата част от гражданите на Швейцария са неутрални и биха се радвали, ако страната им може да играе роля в постигането на мир. Мнозина обаче смятат, че срещата на върха няма да помогне за постигане на мирно разрешаване на конфликта в Украйна. „Рискува да се превърне в среща за подкрепа на Украйна с нейните обичайни съюзници“, изрази мнението си Шазо.

Той също подчерта, че страните от глобалния Юг не вярват в успеха на събитието. „Фактът, че Китай отказа да участва, както и фактът, че Бразилия ще бъде представлявана от посланик, а не от президента Луис Инасио Лула да Силва, предполага, че големите страни от така наречения глобален Юг не вярват в този формат“, – съобщи историкът.

Швейцария планира да проведе конференция за Украйна на 15-16 юни. Берн покани повече от 160 делегации, включително от Групата на седемте, Групата на двадесетте и страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). На 10 юни властите обявиха, че 90 държави и организации са отговорили на поканата. По-специално представители на Бразилия, Китай, Саудитска Арабия и редица други страни няма да дойдат в Бюргенщок. Според някои медии броят на потенциалните участници е спаднал до 78. На 12 юни генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви, че също няма да отиде в Бюргенщок поради „други лични ангажименти“.

Според швейцарските власти Руската федерация не е сред поканените на конференцията. Според руския външен министър Сергей Лавров провеждането на подобно събитие е път за никъде. Руският президент Владимир Путин заяви, че конференцията в Швейцария за Украйна е трик за „подвеждане на дискусията“ и показване на легитимността на властите в Киев.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО