Осман Октай предупреди: “Нима мислим, че Делян Пеевски не се връща за реванш?

15 юни 2024 14:05  |  България

Делян Пеевски ще е говорител на новия кабинет. След тези избори Бойко Борисов е в най-губещата ситуация. Големият губещ на тези избори са и тези, които 2020 г. се противопоставиха на модела “Кой” с надеждата и очакванията, че България най-после може да тръгне с реформи за правова и европейска държава. И всички, които подкрепяха тази протестна вълна, около 70% от гражданите, всички ние сме губещи и днес виждаме реванша на този модел “Кой” и очакваме да направят правителство и да влязат дълбоко в овладяването на всички структури на държавата, не само в съдебната система.

Такъв коментар направи в ефира на Дарик радио политическият анализатор, бивш член на ДПС и един от основателите на партията Осман Октай.

След тези избори

Бойко Борисов е в най-губещата ситуация,

категоричен е бившият политик. По думите му, лидерът на ГЕРБ вече 20 години присъства в нашето публично пространство като “посредник на това задкулисие, за което говорим и на разрушаването на тези демократични структури”. Според Октай моделът на управление, наложен от ГЕРБ, се възприема от много хора или пък отчайва много хора да не гласуват.

“Когато Борисов се правеше на демократ, в неговия капан попаднаха формации като “Реформаторския блок”. Христо Иванов тогава стана министър на правосъдието, Радан Кънев, сега евродепутат, ходеше в стаята на ДПС, за да променят Конституцията. И накрая платиха висока политическа цена и изчезнаха от политическото пространство. По същия начин Бойко Борисов унищожи много политически формации, няма да характеризирам – патриотично обединение, Атака, АБВ и много други формации, с които той “се прегърна”.

Сега намираме обратната ситуация, независимо, че той победи, въпреки отлива на близо 140 000 гласа и от него, той в момента изцяло попада в собствения си капан, това което е правил, и попада в капана на Делян Пеевски, анализира Осман Октай.

Докъде се докарахме, попита реторично бившият заместник-председател на ДПС, припомняйки многохилядните протести срещу назначението на Пеевски за шеф на ДАНС от времето на кабинета “Орешарски”.

“Нима мислим, че той не се връща с реванш? И започва от “ерата на Бойко Борисов”, от сутрин до вечер реклама на “ерата на Пеевски”.

Всички политици са виновни за тази легитимация, категоричен е Октай. Той даде за пример разговор, който е водил с Кирил Петков, Асен Василев, Андрей Гюров и Лена Бориславова при влизането на “Продължаваме промяната” в политиката.

“Опитах се да им кажа каква е кухнята, за която говорим сега и от какво най-много да се пазят. И, когато им казах, че водят битка за политическото пространство с “Демократична България”, с които на предишните избори играха отделно, а сега се обединяват – но вие се борите за едни и същи избиратели, им казах: внимавайте да не попаднете в ситуация все едно двама ергени харесват една и съща девойка и още малко ще се избият на улицата. Горе-долу ще се намерите в такава ситуация. Да, партньорствата са важно нещо, коалициите са важно нещо, но политиката и властта е страшно нещо. И още повече насреща си имате много жесток бъдещ партньор в лицето на ГЕРБ и Бойко Борисов, който унищожава всичко по пътя си. Това ми беше първият разговор с тях”.

Октай разказа, че е предупредил ПП да пазят гърба си от своите коалиционни партньори. Упреквал ги е за предоставената възможност именно в ръцете на Христо Иванов да прави съдебна реформа, след като вече веднъж се е провалил в това начинание.

“Да, Христо Иванов познава материята “съдебна реформа”, но не предоставяйте на човек, който се е провалил с негова емоция, агресия и т.н., да ви провали втори път”, цитира съвета си към лидерите на “Продължаваме промяната” Осман Октай. Той разказа още и за предупреждения, които е отправил към Промяната по адрес на Атанас Атанасов, за когото е споделил мнение, че няма ясна визия и модерно решение за реформа в службите за сигурност.

Според Осман Октай “Продължаваме промяната” веднага трябва да си сменят целия PR апарат. По думите му на никого не е станало ясно посланието с появяването от гората като първо изявление след загубата на изборите.

“Те може да имат добро обяснение, ето принцесата на Англия Кейт прави изявление от гората и се приема позитивно, защото – чистотата на гората…Но излез и го обясни – да започнем на чисто. А не да използваш репликата “реванш”… Всичко това е въпрос на медийно присъствие, особено в агресивна медийна среда. От сутрин до вечер те те изкарват най-големия неспособен черен дявол. Ти трябва да намериш пространството, дали ще е социалните мрежи, дали по друг начин, а не да бъдеш самонадеян”.

Осман Октай отправи препоръка към ПП да чакат,

да имат търпение, защото в настоящия случай на сформиране на правителство, Борисов ще бъде унищожен, “както той унищожи своите политически партньори през годините”.

Прогнозата на Октай е, че ще има правителство и в публичното пространство Делян Пеевски вече се е заявил като говорител на бъдещето управление.

“Не само това, той се явява като говорител на преподреждането на държавата и държавното управление затова той напада и президента, както нападаше академик Денков. Той е говорител на нашата държава и спасител на държавата. Бойко попадна в този капан”, заяви още бившият политик.

По думите му характерът на бъдещото правителство ще е “реваншът на модела Кой”.

“ВСС, прокуратурата, системата на службите, всичко това ще се преподреди, само че под погледа на хората, които стоят зад Делян Пеевски, които лансират вече на мястото на образа на Бойко Борисов, този на Пеевски. Няма никакво значение кой ще бъде премиер – дали Желязков или някой знаков от ГЕРБ. Дневният ред на това управление ще се задава с всички зависимости, от които самият Бойко Борисов много го е страх. За министър председател ще бъде посочен човек, който е одобрен от Пеевски, убеден съм в това”, каза още Осман Октай.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО