Политически план от 3 точки имат карйнодесните в Латвия

15 юни 2024 14:19  |  Света

Крайнодясната партия „Латвия на първо място“ е една от седемте политически партии и коалиции в Латвия, които ще имат депутат в новия Европейски парламент.

Това каза водачът на листата Вилис Крищопанс. Неговата партия беше седма по процент на гласоподавателите с 6,16 на сто. Този резултат обаче беше достатъчен, за да влезе бившият министър-председател на балтийската република в Европарламента, защото беше необходимо партията му да премине праг от 5 процента на изборите, произведени миналата събота – 8 юни, уточтява БТА.

Противно на социологическите проучвания управляващата партия „Ново единство“ спечели изборите за Европейски парламент в Латвия. Партията с водач на листа заместник-председателя на ЕК по въпросите на икономиката в полза на хората Валдис Домбровскис, част от групата на Европейската народна партия в Европарламента, събра най-голям процент от гласовете на избирателите – 25,07.

Втори останаха сочените за фаворити политици от Националното обединение „Всичко за Латвия! – Отечество и свобода/ДННЛ“ с 22,08%, клонящи към Европейските консерватори и реформисти. Тези две партии печелят по два депутатски мандата в новия Европейски парламент.

Останалите пет места на Латвия в европарламента се разпределиха между „За развитието на Латвия“ (към групата на „Обнови Европа“) – 9,36%, Обединената листа“ (Зелени) – 8,18%, „Прогресивните“ (Левицата) – 7,42%, „Съгласие“ (приобщено към европейските социалдемократи) – 7,1%, и „Латвия на първо място“, която клони към „Идентичност и демокрация“.

Планът на „Латвия на първо място“

След вота Крищопанс заяви за БТА, че това е била първата от трите стъпки в политическия план на партията му. „Първо беше моето място в Европейския парламент. Следващата цел са изборите за местна власт, на които председателят на нашата партия Айнярс Шлесерс ще се кандидатира за кмет на Рига. Вземем ли столицата, вече атакуваме парламента, и съответно властта“, каза бившият баскетболист и треньор.

„Ние сме партията, за която гласуват всички, които са против властващите в момента. Ние сме опозицията. Намираме се в идеалната политическа позиция“, добави Крищопанс.

„За гласоподавателите с протестен вот има само един избор – нашата партия. Никой друг! Вземете ковид – ние заехме много твърда позиция срещу ваксините срещу КОВИД-19 на Фон дер Лайен (председателката на Европейската комисия, бел. ред.). Ние бяхме срещу (политиката за) „климата“ – милиарди след милиарди се изливат там“, каза още новият евродепутат.

„Аз заявих, че трябва да вземем пари от бюджета на политиката за климата и да ги вложим в отбранителната политика – за защита от Русия. Европа не може едновременно да провежда и двете политики – за климата и за отбраната. Това го каза само една партия – нашата партия“, добави пред БТА Крищопанс, според когото баскетболът и политиката си приличат.

„Минал съм през всички нива в този спорт – от юношеските формации през мъжкия баскетбол, бил съм помощник-треньор, а след това и старши треньор. Един треньор в колективен спорт трябва да говори като политик – и с играчите, и с привържениците, и с шефовете“, каза Крищопанс.

„В същото време и в политиката, и в баскетбола, печели екипната работа. Ние с Шлесерс се чуваме на ден по десет пъти, за да синхронизираме действията си. Въпреки че в Европейския парламент ще бъда аз, това е постижение на целия екип. Отборът, отборът и пак отборът – само и единствено той има значение“, заключи лидерът на „Латвия на първо място“, който е известен в балтийската република като Латвийския Тръмп заради емоционалните си речи и крайните си позиции по основни въпроси подобно на бившия президент на САЩ и настоящ кандидат-президент от Републиканската партия Доналд Тръмп.

Предизборни нарушения

„Латвия на първо място“ е сред трите партии, които бяха глобени от националното Бюро за предотвратяване и борба с корупцията заради нарушения на правилата на предизборната кампания за вота за Европейски парламент в Латвия. По силата на четири разследвания глоби от по 2800 евро бяха наложени на партиите „Латвия на първо място“, „За стабилност“ и „Нация. Земя. Държавност“, беше съобщено на сайта на Латвийската национална телевизия (ЛТВ).

Паричната санкция е заради неподадена в срок заявка на местата за излагане на пропагандни материали на съответните партии във връзка с предизборните им кампании.

В същото време представители на някои партии в Централната избирателна комисия на Латвия изразиха съмнение в достоверността на преброяването на бюлетините. Председателката на ЦИК Кристине Саулите беше подложена на атаки за това, че е наела само двама компютърни специалисти. Това по думите на члена на ЦИК Ринголдс Балодис пред ЛТВ „прави процеса непрозрачен за членовете на комисията“.

Председателят на парламентарната група на управляващата партия „Ново единство“ в Сейма – Едмундс Юревичс, изрази недоумение защо от ЦИК са задържали информация за неоправдано дълго време.

Министърът на икономиката Викторс Валайнис заяви пред латвийската агенция ЛЕТА, че за тези избори е имало прекалено малко представители на политически партии, упълномощени от Сейма за наблюдатели на вота и преброяването на гласовете.

Недоволство предизвика и фактът, че ЦИК позволи да бъдат зачетени десет бюлетини в 81 избирателна секция в столицата Рига, които са били дадени на гласоподователите без печат.

Пренареждането продължава

Пренареждането на евродепутатските места на управляващата в коалиция партия „Ново единство“ продължава.

След като бившият премиер Кришанис Каринш се оказа най-задраскваният в бюлетините на гласоподавателите и заради този преференциален наказателен вот падна от второ на шесто място в списъка с партийните кандидати, той остана извън Европарламента. Мястото му зае номер 3 в листата на „Ново единство“ – Сандра Калниете.

Водачът на листата Валдис Домбровскис обаче освободи още едно място, след като правителството, оглавявано от лидерката на „Ново единство“ – министър-председателката Евика Силиня, го номинира отново за еврокомисар. Досега той беше изпълнителен заместник-председател по въпросите на икономиката в полза на хората в Еврокомисията на Фон дер Лайен.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО