Приключихме участието си в Лигата на нациите с драматична победа

15 юни 2024 14:34  |  Спортни

Волейболистките ни приключиха с победа Лигата на нациите. В последния си мач надиграха Доминиканска република с 3:2 (24:26, 25:23, 25:22, 24:26, 15:13). Да припомним, че миналата година загубихме от този съперник. Воденият от Лоренцо Мичели тим показа много по-стабилна игра при начален удар и това помогна за успеха. В Хонконг вече загубихме нещастно един петсетов мач от Тайланд. Така изцяло подмладеният български отбор завърши Лигата на нациите с две победи – първата беше срещу Южна Корея отново с 3:2, предава gong.bg.

Първият гейм започна равностойно. Доминиканките направиха пробив за 4:2. Нашите обаче показаха, че битката тепърва предстои. Серия от четири точки ни даде аванс за 8:6. Съперникът изравни и отново срещата продължи с размяна на успешни атаки. До края на частта никой не взе повече от две точки аванс, а резултатът стана 24:24. Тогава нервите на нашите не устояха и Доминиканска република спечели 26:24.

Видимо ядосани от развитието, нашите натиснаха от началото на втората част и поведоха с 6:3. Доминиканките обаче изравниха – 7:7. Подобно на първия гейм двата отбора започнаха да си разменят точки и никой да не взе сериозен аванс. При 22:20 за съперника направихме четири точки благодарение на Мирослава Паскова, Мерелин Николова и Мария Йорданова. Разпределителката Петя Баракова също се представи на силно ниво. При 24:22 изпуснахме първия геймбол, но при втория затворихме гейма.

Третата част започна също силно – 4:1, а доминиканките изравниха. – 5:5. При 9:7 за съперника България направи четири поредни точки. След като допусна една на Доминикана, направи още една серия от 4 – 15:10. Изглеждаше, че сме повели в резултата. Доминиканките обаче направиха 22:22. За наша радост в този момент младият ни тим отново показа характер. Спечели следващите три точки и поведохме с 2:1.

Четвъртият гейм имаше абсолютно аналогичен вид. България дръпна с 4:2, но доминиканките обърнаха до 5:4. При 8:7 за нас, съперникът направи серия, за да поведе с 11:8. Българките обаче заиграха без грешки. Мария Йорданова направи четвъртия си ас, а Мария Кривошийска изравни за 13:13. След това Маргарита Гунчева и Паскова направиха 15:13 след отлични начални удари на Ива Дудова. Доминиканките обаче също се върнаха в мача и изравниха – 15:15. С ас на Гунчева направихме пробив за 19:17, но допуснахме равенство. До края отново всичко продължи с размяна на точки. Дудова донесе първия ни мачбол – 24:23. Доминиканките пак изравниха. И не само – стигнаха до свой геймбол. За съжаление успяха и резултатът стана 2:2.

За втори път в Хонконг пред България се наложи да играе тайбрек. Два дни по-рано го загубихме срещу Тайланд. Петата част не започна добре за нашите – 0:2 и 1:4. Стигнахме до 4:5, но не изравнихме. Доминиканките хванаха на блокада Йорданова и вместо 6:6 резултатът стана 8:5 за съперника. С бомбастичната си атака Паскова взе нещата в ръцете си. Благодарение на нея изравнихме 9:9 и последните ни минути в Лигата на нациите останаха драматични. В този момент България показа много характер. Поведохме с 10:9. Започна размяната на точки. В нея Дудова беше най-доброто ни оръжие срещу блокадата на Доминикана. И страхотно – още два мачбола за България! Не успяхме и при втория. Но третият вече беше победоносен!

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО