Идентифицираха обезглавения от руските сили украински войник

19 юни 2024 15:19  |  Света

Украинските правоприлагащи органи установиха самоличността на украинския войник, който беше заловен и обезглавен от руските сили, предаде Укринформ, като се позова на съобщение във „Фейсбук“ на страницата на главния прокурор Андрий Костин, съобщи БТА.

„Що се отнася до разследването на жестокото убийство на украинския бранител в Донецка област, за което беше съобщено вчера, убитият военнослужещ е идентифициран. В момента не можем да кажем името му, защото текат процедури за окончателно потвърждение“, написа главният прокурор.

Украинските правоприлагащи органи освен това идентифицираха и руските военни командири, които вероятно носят отговорност за обезглавяването на украинския войник, съобщи главната прокуратура на страната.

Костин подчерта, че убийството на украински военнопленник е още едно потвърждение, че пълното пренебрегване на международното право и на универсалния морал са част от руската държавна политика.

„Всеки световен лидер, който се ръкува с Путин, трябва да осъзнава, че се ръкува с човек, който толерира варварски убийства“, каза той.

Според информации, разпространени вчера, главният прокурор на Украйна Андрий Костин каза, че руските командири са наредили украинските военни да не се залавят, а вместо това да бъдат убивани с нечовешка грубост – чрез обезглавяване. Един такъв случай е потвърден в Донецка област.

През април ръководителят на Отдела за борба с престъпленията, извършени по време на въоръжен конфликт – Юрий Белоусов, каза, че службата на главния прокурор разследва 27 случая на екзекуции на общо 54 украински военнопленници.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО