Президентът на Република Южна Африка положи клетва при встъпването си в длъжност за втори мандат

19 юни 2024 15:19  |  Света

Президентът на Република Южна Африка Сирил Рамапоса положи днес клетва при встъпването си в длъжност за втори мандат в момент, в който неговата партия Африкански национален конгрес (АНК) поделя властта с други партии след изгубеното парламентарно мнозинство, предаде Ройтерс, цитирано от БТА. Това се случва за първи път в трийсетгодишното демократично управление на страната, уточни агенцията.

Действащ навремето като освободително движение, АНК дойде на власт под ръководството на Нелсън Мандела след изборите през 1994 година, които ознаменуваха края на апартейда. Дълго време тази партия беше непобедима, но в разстояние на десетилетия популярността ѝ постепенно спадаше, отбелязва Ройтерс.

След парламентарните избори на 29 май, в които нито една партия не успя да се сдобие с мнозинство в парламента, Рамапоса ще оглави (според формата на държавно управление) правителство на националното единство, в което освен АНК ще бъдат представени още пет партии. В тях влизат най-големите опоненти на Африканския национален конгрес – политиците от подкрепящия бизнеса Демократичен алианс (ДА).

И докато инвеститорите приветстваха участието на ДА в правителството, което иска да засили икономическия растеж посредством структурни реформи и разумни фискални политики, анализатори са на мнение, че идеологическите различия между коалиционните партньори могат да внесат нестабилност в кабинета, посочва Ройтерс.

Непосредствено преди произвеждането на парламентарните избори Рамапоса подписа закон за националното здравно осигуряване, който според ДА ще срине и без това разклатената здравна система в страната. Ройтерс обръща внимание на факта, че при новото правителство не е ясно какво ще се случи с този закон.

ДА е против знаковата програма на АНК за икономическо овластяване на тъмнокожите с твърдението, че досега тя не е проработила. Това е една много спорна тема в държава, която се бори с крещящи социални неравенства, някои от които наследени от апартейда, отбелязва Ройтерс.

Ръководители на африкански държави и високопоставени представители на далечни страни като Куба (поддържаща историческа дружба с АНК) се събраха днес пред Сградите на Съюза в административната столица Претория, където се помещава южноафриканското правителство, за церемонията по встъпването в длъжност на Рамапоса.

Церемонията беше белязана с военна помпозност и пищност, с молитви на много религии, произнесени от християнски, индуистки, мюсюлмански, еврейски и традиционни африкански лидери, отразяващи многообразието на южноафриканското общество, посочва Ройтерс. Агенцията уточнява, че Рамапоса все още не е обявил състава на новото правителство, който предстои да бъде договорен между АНК и коалиционните му партньори.

„Президентът не иска страната да изживее продължителен период на несигурност“, заяви пред Южноафриканската радиотелевизионна компания (САБК) говорителят на държавния глава Винсент Магвеня, като допълни, че консултациите ще продължат до късно тази вечер, ако е необходимо.

АНК си остава най-популярната партия и след изборите на 29 май, като нейните депутати заеха 159 места от общо 400 в долната камара на парламента – Националното събрание, но загуби милиони гласове в сравнение с вота през 2019 г. ДА запазва стабилна позиция с 87 депутатски мандата, отбелязва Ройтерс.​

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО