Китайският президент призна, че армията на страната му е изправена пред големи проблеми

19 юни 2024 17:19  |  Света

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че са налице „дълбоко вкоренени проблеми“ в китайската военна политика, идеология, начин на работа и дисциплина, предаде Ройтерс, като се позова на информация от днес на Китайската централна телевизия, съобщи БТА.

„Не трябва да оставим места в армията, в които да се крият корумпираните елементи“, е казал Си на работна военнополитическа конференция тази седмица в северозападния китайски град Янан, където е основана Китайската комунистическа партия.

„Кадри на всички равнища, най-вече висши кадри, трябва да се изправят и да имат смелостта да загърбят репутацията си да изложат на показ своите недостатъци. Те трябва да се вгледат дълбоко в себе си /…/, да направят сериозни корекции и да разрешат проблемите още в зародиша на мисълта за тях“, е заявил още китайският ръководител.

Политическите изпитания, пред които сега се изправя Китайската народноосвободителна армия (КНА), са „сложни и комплексни“, а ситуациите в страната, в партията и в армията претърпяват „едновременно сложни и дълбоки промени“, заявява Си Дзинпин в програмно обръщение към висши военни кадри, сред които вторият и третият по ранг в командването на КНА – Чжан Юся и Хъ Вейдун.

Освен това китайският президент настоява за „разширяване на набора от санкции за явната и скритата корупция“ и за засилване на наблюдението върху висшите военни кадри.

От миналата година насам в китайската армия се извършва мащабна антикорупционна чистка, като парламентът отстрани деветима генерали от КНА и поне четирима началници в структурите на военната космическа промишленост, включително и от стратегическите ракетни войски, които извършват изпитания с тактически и ядрени ракети. Уволнени бяха и редица други хора на ръководни постове в отбранителната промишленост, припомня Ройтерс.

Името на бившия министър на отбраната на Китай Ли Шанфу беше свалено през февруари от сайта на Централната военна комисия, най-висшия команден военен орган на Китайската комунистическа партия. Ли бе отстранен без обяснения от поста на военен министър през октомври миналата година.

Тридневната конференция в Янан, която приключи днес, бе първият подобен форум от 2014 година, когато Си също организира работна политвоенна конференция в град Гутян навръх годишнината от форум, на който Мао Цзедун поема контрола върху Червената армия на Китай (предшественик на Китайската народна армия).

Конференцията в Янан се проведе седмици преди дълго отлагания Трети пленум на Централния комитет на Китайската комунистическа партия, на който ще бъдат обсъдени икономически реформи, както и ще бъдат официално отстранени низвергнати висши партийни членове, отбелязва Ройтерс.

Датите на пленума все още не са обявени. До него Ли Шанфу и бившия външен министър Цин Ган остават членове на ЦК на ККП.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО