Япония обвини Русия в нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН заради сътрудничество с КНДР

20 юни 2024 07:19  |  Света

Япония отново обвини Русия, че нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, като си сътрудничи с КНДР. Това стана на редовна пресконференция от японския главен секретар на кабинета Йошимаса Хаяши, предаде ТАСС.

Хаяши твърди, че Русия „очевидно нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“, като закупува оръжия от КНДР. Главния секретар на японския кабинет също изрази загриженост относно военно-техническото сътрудничество между Руската федерация и КНДР.

„Ние сме изключително загрижени за въздействието, което това сътрудничество може да има върху ситуацията със сигурността в региона и около нашата страна“, каза той.

В същото време той се въздържа от преки коментари относно съдържанието на Споразумението за всеобхватно стратегическо партньорство между Руската федерация и КНДР, подписано от лидерите на двете държави. Той също така обеща, че Япония, в тясно сътрудничество с международната общност, ще продължи да търси пълно спазване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН по отношение на КНДР, насочени към спиране на Пхенян от разработването на програма за ядрени ракети.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО