„Какъв загубеняк“: просякът Путин си навлече подигравки с визитата в Северна Корея

20 юни 2024 07:20  |  Света

Визитата на руския президент Владимир Путин в Северна Корея предизвика присмех у мнозина, защото искащият да е световен властелин лидер отиде да проси оръжия от друга държава.

За Путин в Пхенян беше организирано пищно посрещане и още от летището севернокорейските власти се погрижиха руснакът да се почувства значим. Кадрите на двамата диктатори от движеща се лимузина обаче предизвикаха присмех у експертите, пише focus.de.

Икономическият експерт Константин Сонин, който преподава в Чикагския университет и е експерт по руските въпроси, написа в социалната мрежа X, че това е дълбоко смущаващ кадър. „В своя балон Путин очевидно не е наясно как изглежда, молейки абсурдно жалкия режим за военна помощ срещу Украйна“, заяви той.

I cannot imagine a future Russia, in which this is not a deeply embarrassing photo. In his bubble, Putin is not apparently aware how he looks begging the absurdly pathetic regime for military help against Ukraine. pic.twitter.com/nH1rOMZRkD

— Konstantin Sonin (@k_sonin) June 19, 2024

А писателят и икономически експерт Андерс Аслунд коментира още по-остро: „Посещението на Путин в Северна Корея е смущаващо в много отношения. Путин идва в много бедна страна като просяк. Той подкрепя най-лошата диктатура и организирана престъпност в света. Какъв загубеняк…“

Основната цел на визитата на Путин в Северна Корея бе просията за оръжия, и по-специално артилерийски снаряди, които да използва във войната си срещу Украйна. След срещата с Ким Чен Ун Кремъл дори обяви подписването на „споразумение за стратегическо партньорство“. Кремъл заяви, че това „глобално стратегическо партньорство“ ще отразява „дълбоката еволюция на геополитическата ситуация по света“, в момент, когато както Москва, така и Пхенян смятат Вашингтон за екзистенциален противник.

Северна Корея е една от най-бедните страни в света, в която няма никаква свобода, и култът към личността на моменти изглежда абсурден. Северна Корея, заедно с Беларус и Иран, са най-близките съюзници на Путин в агресията му срещу украинската държава.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО