Военни бяха осъдени заради систематични изнасилвания, някои от жертвите са непълнолетни

20 юни 2024 08:19  |  Света

Десетима перуански военни бяха осъдени на между 4 и 12 години затвор за систематични изнасилвания на девет жени по време на вътрешния въоръжен конфликт между армията и партизаните от организацията „Сендеро луминосо“, предадоха световните агенции, съобщи БТА.

Насилието е било извършено в периода 1984-1985 г., като някои от жертвите са били непълнолетни. Присъдите бяха произнесени след продължило пет години дело.

Изнасилванията са били извършени, когато перуанската армия е разположила база през 1984 г. близо до градовете Манта и Вилка в южната част на Перу. Пет от жертвите на насилието са забременели. При произнасяне на присъдата пред съдебната зала беше 54-годишна жена, родила от изнасилванията две деца. Тя е била насилвана от военните, когато е била на 15 години.

Смята се, че през двете десетилетия на вътрешен конфликт в Перу е имало стотици случаи на изнасилвания, сексуални поробвания, принудителна проституция, принудителни бракове и принудителни аборти. Организацията „Сендеро луминосо“ започна бунт през 1980 г. и в конфликта ѝ с перуанските сили загинаха или изчезнаха 69 000 души.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО