Прекратиха предсрочно пълномощията на кмета на район „Илинден“ Емил Бранчевски

22 юни 2024 05:04  |  България

Софийската общинска избирателна комисия (ОИК) прекрати предсрочно пълномощията на кмета на район „Илинден“ Емил Бранчевски, става известно от решение, публикувано на официалната страница на ОИК, предаде БТА.

Според мотивите на избирателната комисия има доказателства, че Бранчевски има участие като директор и собственик в регистрирано на 15 февруари 2024г. (вписано на 18 февруари 2024г.) търговско дружество Clinic For Medical Services Branchevski – Kolev LTD („Клиника за медицински услуги – Бранчевски – Колев“ ООД) на територията на Великобритания. Това обстоятелство е в пряк разрез с нормите на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), пишат от комисията.

Припомня се, че от момента на полагане на клетва – 13 ноември 2023 г. и встъпване в длъжност като районен кмет, трябва да се съблюдават ограниченията по същия закон. Касае се за несъвместимост, която е нормативно регламентирана, като законодателят е отчел характера на функциите на кмета и е поставил ясни ограничения, които всеки е задължен да спазва. Именно затова е без правно значение дали действително се е осъществявала или не търговска дейност, тъй като ограничението е свързано с недопускане на неправомерно влияние и конфликт на интереси.

Има въведен едномесечен срок от встъпването в длъжност, в който лицето трябва да предприеме необходимите действия за прекратяването ѝ, като уведоми за това писмено ОИК и председателя на общинския съвет. Неизпълнението на това задължение представлява самостоятелно основание за налагане на санкция, чрез предсрочното прекратяване пълномощията на кмета, става ясно от решението.

От ОИК – Столична припомнят, че Емил Бранчевски е имал възможност да възрази срещу обвиненията срещу него. Във възражението се отрича той да осъществява търговска дейност и е посочено, че били подадени сигнали и жалби до различни институции във връзка с твърдения, че било злоупотребено с личните данни на лицето. Доказателства за подадени такива жалби, започнали производства и др. не са представени от лицето, пишат от комисията. Липсват и каквито и да е доказателства (удостоверения, служебни бележки или други документи) от институциите, за които се твърди, че са сезирани, за етапа на такива производства и евентуалните мерки, които са взети от тях.

Имайки предвид отговора на Службата по Дружествата на Великобритания, а и действащия принцип в България, че вписаните в такъв тип регистри обстоятелства се считат за верни до доказване на противното, ОИК – Столична не може да приеме нещо различно от очевидно установеното вписано обстоятелство, потвърдено от държавен регистров орган. Участието на Емил Бранчевски в това активно търговско дружество е факт, който и самата Комисия установи веднага след получаване на възражението, още на 20 юни 2024 г. с цел актуална проверка дали органът по регистрация не е отбелязал по някакъв начин, че вписаното обстоятелство е в процес на оспорване, преразглеждане или със спряно действие, става ясно още от решението.

Решението подлежи на оспорване в 7-дневен срок от обявяването му пред Административен съд – София град.

Във вторник, Борис Бонев, общински съветник от „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“) обяви, че „има нагъл опит да бъде подменен вотът на гражданите в столичния район „Илинден“. Според Бонев, от победата му досега дейността на д-р Бранчевски като кмет на „Илинден“ е била саботирана и са били организирани протести и кампания в различни сайтове. Кулминация на саморазправата с него беше фалшиво учредяване на фирма на негово име във Великобритания, с което той беше вкаран в нарушение на Закона за местното самоуправление, тъй като кметове не могат да бъдат управители и собственици на фирми, добави тогава общинският съветник.

Няма съмнение кой е поръчител, каза още Бонев, посочвайки, че това е партия ГЕРБ, и се обърна към Бойко Борисов с призив „да не дават воля на примитивните инстинкти“, а да приемат загубите и да се борят с демократични методи.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО