Гутериш: Москва да спазва санкциите на ООН срещу Пхенян!

22 юни 2024 05:19  |  Света

Русия трябва да спазва санкциите на ООН срещу Северна Корея, каза в петък генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, след като по-рано тази седмица Москва и Пхенян задълбочиха връзките си и се съгласиха да предоставят незабавна военна помощ, ако някоя от двете държави се изправи пред въоръжена агресия, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Пактът, подписан от руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в сряда, следва обвиненията на САЩ, че Пхенян е предоставил оръжия на Русия за използването им срещу Украйна. Както Москва, така и Пхенян отрекоха обвиненията.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на 28 юни за Северна Корея по искане на САЩ, Франция, Великобритания, Южна Корея и Япония, които искат да обсъдят трансфера на оръжия от Пхенян в нарушение на резолюциите на Съвета.

Официално известна като Корейската народнодемократична република (КНДР), Северна Корея е под санкции на ООН от 2006 г. насам заради своите ядрени програми и програми за балистични ракети и тези мерки бяха засилени през годините – при това с подкрепата на Русия, напомня агенцията.

„Има санкции, одобрени от Съвета за сигурност по отношение на КНДР. Всички отношения, които която и да е страна има с КНДР, включително Руската федерация, трябва изцяло да спазват тези санкции“, заяви в петък пред репортери генералният секретар на ООН Гутериш пред репортери.

От Мисията на Русия в ООН отказа да коментира изказванията на Гутериш, посочва Ройтерс.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО