Украйна получава още една система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ от Запада

22 юни 2024 05:20  |  Света

Нидерландия и още една страна възнамеряват съвместно да предадат на Украйна още една система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, след като Румъния тази седмица взе подобно решение. Това съобщи нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен пред новинарския сайт „Ен Ел Таймс“, цитирана от агенция УНИАН и БТА.

По думите на министърката Нидерландия и още една държава са успели да сглобят функционираща система „Пейтриът“ от различни компоненти, която да бъде предоставена на Киев.

Олонгрен заяви, че противовъздушната отбрана е от ключово значение за Украйна за отразяване на руските атака.

Тя посочи, че на заседание миналата седмица в Брюксел, посветено на доставките на системи „Пейтриът“ на Украйна, е бил одобрен пореден пакет военна помощ. Според министърката „парчетата от пъзела“ вече се нареждат.

Олонгрен отказа да назове втората страна, която ще участва заедно с Нидералндия в доставката на още една система „Пейтриът“ за Украйна и добави, че тази държава би трябвало сама да обяви това.

Междувременно украинският премиер Денис Шмигал обсъди ключови области за подкрепа за Киев с изпълняващият длъжността американски заместник държавен секретар по политическите въпроси Джон Бас, предаде Укринформ, като се позова на публикация на Шмигал във „Фейсбук“, предаде БТА.

„Подкрепата на САЩ е много важна за Украйна. Обсъдихме ключови области за подпомагане с действащия заместник държавен секретар по политическите въпроси Джон Бас. Аз благодарих на САЩ за участието в Глобалната конференция за мир и за подкрепата им за формулата за мир. Направихме важна крачка към мира на европейския континент“, отбеляза украинският премиер.

Двамата освен това са обсъдили приемането на Украйна в НАТО, възстановяването на украинския енергиен сектор чрез програмите Ю Ес Ейд (USAID), както и съвместно производство на отбранителна продукция.

„Особено внимание отделихме на доставката на необходимите оръжия, особено за противовъздушна отбрана. Благодарни сме на Съединените щати за решението им да предоставят приоритетно на Украйна ракети за системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, написа Шмигал.

По думите му САЩ ще предоставят на Украйна 7,8 млрд. долара пряка бюджетна помощ през тази година. Това ще помогне за укрепване на макрофинансовата стабилност на страната.

Джон Бас пристигна вчера в Киев, където има срещи с украински официални лица и други партньори.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО