Тошко Йорданов: От наша страна ултиматуми не е имало

22 юни 2024 06:04  |  България

„Ние си имаме разграфени действия със съответния тайминг какво трябва да направим. Ние гласувахме за всички, така че работата да тръгне. Всички партии ще минат на консултации. Това е логичният подход, затова го и направихме. Иначе щяхме да стоим още вътре и да се заяждаме с всяка партия за нещо. Междувременно на депутатите се плаща независимо, че влизат за по 20 минути“.

Това коментира депутатът от ИТН Тошко Йорданов в „Денят ON AIR“ по повод избора на Рая Назарян от ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание.

Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи от 24 юни. Стои въпросът в коя партия ще отиде мандатът.

„Ако не ни го даде, а отиде в друга политическа партия, твърдо отиваме на избори и това в някаква степен ще е решение на президента, и негова отговорност. Ако стигне до нас третият мандат, ние сме готови с това, което трябва да направим, там имаме достатъчно време да проведем спокойно необходимите разговори с всички партии“, допълни Йорданов за Bulgaria ON AIR.

Според Йорданов има експерти както в ИТН, така и в другите партии, с които може да се състави експертно правителство.

„Няма да кажем: „Това правителство ще бъде доминирано от ИТН“ и с това да убием самата идея за експертност. И в ДБ има много добри експерти, и в БСП има. Тук ще опре до това дали депутатите и партиите са в парламента страната да има управление и стабилност, защото едно експертно правителство, подкрепено от по-голям кръг партии, ще има необходимата стабилност. И няма да е някаква сглобка между манастирски дворове с патронажа на покойния Алексей Петров“, коментира гостът.

Липсата на правителство нанася и щети върху хората заради липсата на работещи институции, смята той.

„От наша страна ултиматуми не е имало. Или водиш разговори с евентуални твои партньори, преценявате заедно кой човек ще свърши най-добра работа в даден сектор, или другото – наричаме го експертен кабинет, а слагаме който си искаме. Има във всяка една партия експерти. Лошото, когато няма правителство е, че държавата блокира. Това ѝ нанася и финансови щети. Не може хранителните стоки в България да са с 50% по-скъпи от тези в Италия или Франция“, посочи Йорданов.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО