Естония затвори границата с Русия при Нарва, САЩ наказаха ръководството на „Касперски лаб“

22 юни 2024 06:19  |  Света

Естония временно ще затвори контролно-пропускателния си пункт с Русия в Нарва за уикенда, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Полицията и граничните служби аргументираха затварянето на граничния пункт като заявиха, че граничните проверки от руска страна съществено се забавят.

В резултат на това хората, които са искали да минат границата е трябвало да чакат с часове онзиден и вчера, за да бъдат пропуснати.

Другите контролно-пропускателни пунктове няма да бъдат затваряни и влизането в Естония от Русия ще остане възможно, посочва ДПА.

Според естонските власти онзиден на граничния пункт „Нарва-Ивангород“ за първи път са се образували дълги опашки. Кадри в интернет показват стотици хора, някои от тях с багаж, чакащи на границата. Градската управа на Нарва е инсталирала мобилни тоалетни и е организирала раздаването на вода за чакащите.

Естонският министър на вътрешните работи Лаури Лаанеметс каза, че не разполага с информация, защо руските гранични служители работят толкова бавно.

Междувременно Вашингтон обяви икономически санкции срещу 12 членове на ръководството на руската компания „Касперски лаб“, след като в четвъртък забрани използването на нейния антивирусен софтуер в САЩ, обвинявайки гиганта в киберсигурността, че е близък до руските власти – нещо, което компанията отрича, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Санкциите са „отговор на продължаващите рискове за киберсигурността“, се казва в изявление на американското министерство на финансите.

Активите в САЩ на 12 мениджъри на компанията, които отговарят за развойната дейност, човешките ресурси и комуникациите, са замразени, заедно с тези на юридическите лица, които те пряко или непряко контролират. Освен това им е забранено да извършват стопанска дейност в САЩ, съгласно санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи, която е част от американското министерство на финансите.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър посочи, че „продуктите и решенията за киберсигурност на „Касперски лаб“ предоставят широк достъп до файлове“ на „компютрите, на които е инсталиран софтуерът“.

Той обаче добави, че компанията е под юрисдикцията, контрола или ръководството на руското правителство, което би могло да използва този привилегирован достъп, за да получи чувствителни данни, включително лична информация, или да заобиколи мерките за информационна сигурност“.

Говорителят предупреди, че това представлява „неприемлив риск за вътрешната сигурност на САЩ или /…/ за американците“.

„Касперски лаб“ е една от водещите световни компании в областта на киберсигурността.

В изявление, изпратено до АФП, компанията нарече решението на американското министерство на финансите „необосновано и безпочвено“.

„Нито „Касперски лаб“, нито нейният мениджърски екип имат връзки с което и да е правителство и смятаме, че обвиненията на Службата за контрол на чуждестранните активи са чиста спекулация, в която липсват каквито и да е конкретни доказателства за заплаха, представляваща опасност за националната сигурност на САЩ“, заяви компанията.

В четвъртък американското министерство на търговията на обяви, че руската компания вече няма да има право да продава своя софтуер в САЩ или на американски граждани в други части на света, нито да предоставя актуализации на вече използван софтуер.

Въпреки това на „Касперски лаб“ ще бъде разрешено да извършва определени дейности до 29 септември, за да се даде време на клиентите да намерят алтернатива.

САЩ обвиняват компанията, че е близка до руските власти, което тя категорично отрича, настоявайки, че „многократно е демонстрирала своята независимост от което и да е правителство“ и заявявайки, че САЩ „са игнорирали тези доказателства“.

В изявление „Касперски лаб“ осъжда решението, „взето въз основа на настоящия геополитически климат и теоретични страхове“, което „облагодетелства киберпрестъпността“. Тя се защитава в продължение на години от подобни обвинения, отбелязва АФП.

Компанията посочи, че възнамерява да оспорва решението на американските власти по съдебен ред.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО